Archívum

Archívum - 2011. március 12.


Kövér László átvette a Székely Nemzeti Tanács Gábor Áron díját

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által alapított Gábor Áron díjat vette át szombaton Marosvásárhelyen Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A magyarországi politikus ebben a városban kezdte meg négynapos erdélyi útját. A díjátadó ünnepséget a marosvásárhelyi Kultúrpalotában rendezték.

Az ünnepségen elhangzott beszédében a házelnök egyebek között kifejtette: a magyarországi nemzetpolitikai fordulat óta javultak a román-magyar kapcsolatok. Mint mondta, ez is azt bizonyítja, hogy nemcsak a romániai magyarságról lemondva lehet szomszédságpolitikát folytatni. A magyar nemzeti kormány nem fogja a nemzetpolitikai célokat a szomszédságpolitikáért feláldozni - hangsúlyozta Kövér László.

Ezt a gondolatot a politikus az ünnepség után újságíróknak adott nyilatkozatában is megerősítette. A múltban sokan tévesen úgy gondolták - mondta -, hogy megalázkodással, meghunyászkodással, őszintétlenséggel szerezhetünk magunknak barátokat, tisztelőket és szövetségeseket. Ez azonban ellentétes hatást vált ki, csak tovább fokozza a megaláztatást és a megvetést - fűzte hozzá. Barátságokat és szövetségeket csak saját értékeink és igazunk tudatában és képviseletében lehet szerezni - hangsúlyozta.

A politikában egyébként soha nem lehet azt mondani, hogy "soha" , vagyis azt, hogy a nemzeti kisebbségek a különböző országokban soha nem kaphatnak autonómiát - állapította meg Kövér László. Úgy vélte, a világ ebben az értelemben jó irányban halad, a gazdasági válság leküzdésének, az európai versenyképesség szavatolásának az érdekében ugyanis egyre világosabbá válik, hogy össze kell fogni.

Az Országgyűlés elnöke a magyarországi alkotmányozási folyamattal kapcsolatban azt mondta: "Valamilyen formában meg fogjuk teremteni a magyarországi nemzeti közösségek parlamenti képviseletét". Hozzáfűzte, hogy e témában Magyarország szívesen vár tanácsot a határon kívülről is. Szükség van olyan bizalomerősítő intézkedésekre - mondta - amelyek segíthetik eloszlatni a környező népek politikusainak aggodalmait.

Az ünnepség keretében Izsák Balázs, az SZNT elnöke adta át Kövér Lászlónak a Gábor Áron díjat. A szervezet ezt az elismerést évente ítéli oda olyan személyeknek, akik - mint az SZNT honlapján olvasható - áldozatos munkájukkal hozzájárulnak Székelyföld területi autonómiájának megvalósításáért.

Szász Jenő, a Magyar Polgári Párt (MPP) elnöke - az SZNT egyik magas rangú tisztségviselője - laudációjában úgy fogalmazott: Kövér László a magyar nemzeti tudatosság iránytűje. Emlékeztetett a politikusnak arra a többször is hangoztatott gondolatára, amely szerint nem létezik külön "határon túli és határon inneni" magyarság. Szász Jenő az "erdélyi nemzeti ellenzék" - a Székely Nemzeti Tanács és a Magyar Polgári Párt - szövetségesének nevezte Kövér Lászlót.

Az országgyűlés elnöke vasárnap Kolozsváron folytatja programját.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. március 12.