Archívum

Archívum - 2011. május 26.


Stratégiai partnerség köti össze Szlovéniát és Magyarországot

Semmilyen probléma, feszültség nem terheli Szlovénia és Magyarország viszonyát, de ez nem jelenti azt, hogy nincsenek közösen megoldandó feladataink - összegezte az MTI-nek kétnapos szlovéniai látogatásának eredményét Kövér László csütörtökön Ljubljanában.

A parlament elnöke hangsúlyozta, hogy stratégai partnernek tekintjük egymást, "mert a világ alapvető dolgairól, az Európa előtt álló feladatokról gondolkodva hasonló értékrendből, hasonló filozófiai alapból indulunk ki". Érdemes kiemelni a nemzeti közösségek kérdését, hiszen kis lélekszámuk ellenére mindkét ország fontosnak tartja, hogy "a pozitív diszkrimináció elvét szem előtt tartva megkülönböztetett figyelmet fordítson ezen közösségek megmaradásának" elősegítésére.

Kisebb gondok vannak, amelyekre megoldást keresnek a muravidéki magyarok és a rábavidéki szlovénok: együttműködési megállapodást kívánnak kötni, hogy érdekeiket közösen is képviselhessék a kormányoknál. Ilyen megoldandó kérdésként merült fel a két ország közötti vasúti és közúti összeköttetés javítása vagy a szlovén nyelvű média és oktatás finanszírozása.

A tárgyalások során szó volt a Nyugat-Balkán európai uniós integrációjáról, amelyben egybeesnek stratégiai céljaink, hiszen ennek a régiónak a szomszédságában élünk, "legelemibb érdekünk, hogy biztonság és béke legyen ebben a térségben". Ahhoz, hogy ezt erősítsük, a csatlakozási folyamatot mint perspektívát az összes nép számára fenn kell tartani, s örömteli, hogy úgy tűnik, a horvát csatlakozás előtti utolsó akadályok is elhárulnak, Szerbia számára pedig fontos momentum Ratko Mladic elfogásának híre.

Kövér László említést tett arról, hogy az új magyar alaptörvény tervezete kapcsán volt némi félreértés Szlovéniában, ami miatt kritikát fogalmaztak meg. Azt azonban mindenki kiemelte, hogy ezek a félreértések megnyugtató módon tisztázódtak, világossá vált, hogy Magyarország nem szűkíteni, hanem bővíteni akarja, és ezzel együtt magasabb szintre emelni a nemzetiségek jogait és lehetőségeit.

Nagy az érdeklődés az iránt, hogy miként tudja Magyarország a választójogi reform keretében megoldani a kisebbségek parlamenti képviseletét - tette hozzá a házelnök.

Kövér László kétnapos látogatásának első napján, szerdán a muravidéki magyarság képviselőivel találkozott Lendván, majd az olaszországi Doberdóban, az első világháborúban elhunyt mintegy százezer magyar katona emléke előtt tisztelgett. Látogatásának második napján a szlovén fővárosban Pavel Gantarral, a nemzetgyűlés elnökével találkozott, majd a szlovén parlament Európa- és külügyi bizottságával, valamint a Magyar Baráti Csoporttal folytatott megbeszéléseket.

Az Országgyűlés elnöke udvariassági látogatást tett Borut Pahor miniszterelnöknél, majd találkozott Janez Jansa volt miniszterelnökkel, a jelenleg ellenzéki Szlovén Demokrata Párt elnökével.

A kétnapos hivatalos szlovéniai látogatásra Kövér Lászlót a Magyar-Szlovén Baráti Tagozat tagjaként elkísérte Pintér László fideszes, valamint Nyikos László jobbikos országgyűlési képviselő.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. május 26.