Archívum

Archívum - 2013. november 21.


Beszéde a NATO 2014-útban a következő NATO-csúcstalálkozó felé című konferencián

Tisztelt Miniszter Urak, Helyettes-főtitkár Úr, Elnök Urak, Alelnök úr!
Excellenciás Hölgyeim és Uraim, Tábornok Urak, Professzor Urak! Képviselőtársaim! Kedves Vendégeink!

Nagy örömömre szolgál, hogy immár 17. alkalommal kerül megrendezésre őszi nemzetközi parlamenti NATO-konferenciánk, még pedig egy olyan időpontban, amely számvetésre és jövőbe tekintésre egyaránt alkalmas.

Hogy csak néhányat említsek a közeljövő, minden valószínűség szerint mérföldkőnek számító, európai, sőt globális biztonságot is hosszútávon meghatározó eseményei közül: decemberben lesz az Európai Unió biztonság- és védelempolitikát homloktérbe helyező csúcstalálkozója, és 2014 őszén a NATO-tagállamok vezetői is tanácskozásra gyűlnek össze. Jövőre befejeződik az afganisztáni NATO-hadművelet, és az ázsiai országban tavasszal új elnököt választanak. Hamarosan húsz éves lesz a szövetség mind ez ideig legsikeresebb partnerségi programja.

Azt gondolom, hogy nemcsak ebben az impozáns teremben helyet foglalók igen nagy többsége, hanem a NATO-tagállamok lakosságának túlnyomó része is egyetért abban, hogy a NATO változatlanul közös biztonságunk legfőbb záloga, minden idők egyik legsikeresebb, legütőképesebb katonai-politikai szövetsége.

A NATO-tagállamok által követett azonos demokratikus értékrend, a gyorsan változó biztonsági környezethez történő gyors alkalmazkodás képessége, és a NATO-haderők által birtokolt katonai technológia páratlanul magas színvonala, mind-mind olyan tényezők, amelyek miatt a szövetség, megalakítása óta, mit sem veszített tekintélyéből és népszerűségéből.

Az elmúlt három esztendő válsághelyzeteire adott NATO-válaszok azt igazolták, hogy a NATO 2010-ben érvénybe lépett új stratégiai koncepciójának fő irányai, a kollektív védelem mellett a válságkezelő műveletek előtérbe helyezése, a szervezet belső konszolidációja, és a dialógus fokozása a partnerekkel és a szövetségesek között, már eddig is helyesnek bizonyultak.

A 2013/2014-ben jelzett, kiemelkedően fontos biztonságpolitikai események, és a NATO afganisztáni katonai műveletének befejezése utáni új feladatok szükségessé teszik, hogy az európai és amerikai NATO-szövetségesek közösen elemezzék a biztonsági környezetet, amelynek során figyelembe kell venni azt is, hogy atlanti szövetségesünk, az Egyesült Államok érdeklődése egyre inkább a csendes-óceáni térség felé fordul.

A legkomolyabb globális fenyegetések változatlanul a terrorizmus, a tömegpusztító fegyverek és hordozóeszközeik proliferációja és a fejlődésben lemaradó államok esetleges összeomlása. A NATO legfőbb erőssége és alappillére ugyancsak változatlan: a kölcsönös bizalomra épülő szilárd és szerteágazó transzatlanti kapcsolatrendszer.

A NATO-szövetségnek közösen, európai és amerikai tagállamainak együttesen meg kell őriznie globális cselekvőképességét. Annak ellenére azonban, hogy a közelmúlt és napjaink biztonsági válságai Líbiától, Malin át Szíriáig Európa kapuinál bontakoztak ki, nem volna célravezető, ha Európa a jövőben kizárólag saját biztonságával törődne, az azonban természetes, hogy közvetlen környezetének ügyei prioritást jelentenek számára. Közös felismerésünk ugyanakkor az is, hogy ahhoz, hogy Európa ne veszítse el stratégiai jelentőségét, amint a gazdasági körülmények lehetővé teszik, többet kell áldoznia a biztonságra és a védelemre.

Az ambiciózus védelmi tervek megvalósításához mindenkor megfelelő erőforrásokra van szükség. Ez a NATO esetében sincs másképp. A szövetség számára egyaránt fontos a kollektív védelemről szóló 5. cikk feltételeinek biztosítása, valamint ha a helyzet úgy kívánja, a válságkezelő műveletek lebonyolítása.

Az alapcélkitűzéseket azonban a NATO-tagállamok védelmi költségvetései jelenleg nemigen támasztják alá, hiszen ezek a 80-as évekhez képest a felére csökkenttek.

A közeljövő egyik másik kulcskérdése tehát minden bizonnyal a NATO-haderők reformja lesz. Fokozni kell készültségüket, hogy minél hatékonyabban tudják leküzdeni az új típusú fenyegetéseket.

A rendelkezésre álló védelmi költségvetések változatlan szűkössége miatt a NATO partnerországainak talán még a jelenleginél is nagyobb szerepet kell kapniuk a szervezet tevékenységében. Műveleti hozzájárulásuk a NATO egyetlen folyamatban lévő, vagy jövőbeli missziójában sem nélkülözhető. Teljesen természetes a partnerországok azon elvárása, hogy amely misszióban részt vállalnak, ott részesei lehessenek a döntéshozatalnak.

A szövetség tervei nem valósíthatóak meg sem a tagországok parlamentjei, sem pedig a közvéleménye széles körű támogatása nélkül, ezért támogatjuk a NATO és a NATO Parlamenti Közgyűlés azon törekvését, hogy a tagállamok lakosságának minél szélesebb körében tudják bemutatni és népszerűsíteni a NATO szerteágazó tevékenységét.

A Magyar Országgyűlés szoros kapcsolatokat ápol mind a NATO-val, mind pedig a NATO Parlamenti Közgyűléssel. Büszkeséggel tölt el bennünket, hogy a Magyar Országgyűlés, nem NATO-tagállam parlamentjeként, elsőként rendezhette meg a NATO Parlamenti Közgyűlés tavaszi ülésszakát 1995-ben, majd ezt követően 2000-ben ismételten tavaszi ülésszakra került sor a magyar Parlament épületében. 2015 májusában, húsz évvel az első budapesti közgyűlést követően, immár a megújult parlament épületében újra házigazdái leszünk a rangos eseménynek.

A Magyar Országgyűlés nemzetközi kapcsolatrendszerének és szerepvállalásának egyik legfőbb iránya a Nyugat-Balkán demokratikus átalakulásának, valamint teljes euroatlanti integrációjának elősegítése. A Magyar Országgyűlés 2003 óta – élve az interparlamentáris diplomácia adta különleges eszközökkel – rendszeresen megrendezi a Nyugat-Balkán euroatlanti integrációjának kérdéseivel foglalkozó konferenciát a régió házelnökeinek részvételével.

Októberi, immár hatodik találkozónkon arról tájékoztattam elnök kollégáimat, hogy Magyarország megítélése szerint a szomszédos nyugat-balkáni térség tartós stabilitása és fejlődése leghatékonyabban az egész régió európai, illetve euroatlanti integrációjával biztosítható. Ezért nemcsak politikai szinten, hanem a gyakorlati együttműködés keretében is következetesen támogatjuk a régió valamennyi államának integrációs törekvéseit.

Magyarország fontosnak tartja azt, hogy a térség továbbra is kiemelt helyen szerepeljen a NATO napirendjén. Ennek megfelelően szükségesnek tartjuk, hogy a NATO következő csúcstalálkozója érdemben foglalkozzon a szövetség további bővítésének kérdésével.

Konferenciánk főbb következtetései voltak, hogy a Balkán-félszigeten a legjobb biztonságpolitika az együttműködés maga, illetve napjaink legfőbb kihívása az, hogy a biztonságpolitikai problémákra tartós megoldást találjunk. Ebben pedig leghatékonyabb eszközeink: a regionális együttműködés fokozása és a jószomszédi kapcsolatok ápolása.

Arról biztosítottam régióbeli kollégáimat, hogy a Magyar Országgyűlés a maga sajátos eszközrendszerével, tapasztalataival a jövőben is kész elősegíteni a térségbeli integrációs folyamatokat.

Hangsúlyoztam ugyanakkor azt is, hogy az integráció sikeres folytatásában a legtöbb feladata és legnagyobb felelőssége mégis az aspiráns országok politikai vezetőinek van, hiszen a legalapvetőbb kérdésekre saját maguknak kell megtalálniuk a helyes válaszokat.

Hasonlóan van ez jelen konferenciánk esetében is, ebben az esetben rangos előadóinkon múlik, hogy segítségükkel megtaláljuk a helyes válaszokat a korunk által felvetett biztonsági kérdésekre, ezért át is adom a szót Önöknek. Köszönöm előadóinknak és résztvevőinknek, hogy elfogadták felkérésünket, illetve meghívásunkat, és előadásaikkal valamint részvételükkel hozzájárulnak rendezvényünk sikeréhez.

Eredményes és hasznos eszmecserét kívánok mindnyájuknak!

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!

Sajtószolgálat

2013. november 21.