Archívum

Archívum - 2013. november 28.


Beszéd a Magyar Szakmai Kamarák Szövetségének konferenciáján

Tisztelt Államtitkár úr! Tisztelt Konferencia!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

„Ha gyorsan akartok haladni, menjetek egyedül.
Ha messzire akartok jutni, menjetek együtt.”

Ennek a régi szaharai közmondásnak igazsága minden olyan terepen érvényesül, ahol nem könnyű megvetni a lábat, nem könnyű tartani az irányt és elérni a célt.

Hasonlóan nehéz terepen kell helytállnia a szakmai kamarák szövetségének is.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az Országgyűlés legfontosabb feladata, hogy a különböző véleményeket, érdekeket, szempontokat megjelenítse, egymással érdemi vitában ütköztesse, a lehetséges mértékben megbékítse, összehangolja és mindezt a törvényekben megjelenítse. Ennek a sikere egyfelől demokrácia kérdés, másfelől anyagi kérdés.

A demokrácia kérdése, hogy gazdasági-társadalmi súlyával arányosan képviseltetve legyen az a kiterjedt kör, amelynek az érdekeit Önök, a kamarák megjelenítik, s amely ma partnereivel a munkavállalók egy jelentős részét alkalmazza, amelynek tevékenysége a nemzeti jövedelem egy jelentős részének előállításában részt vesz, az adóbevételek egy jelentős hányadát fizeti be.

Anyagi kérdés a kamarák által képviselt területeken dolgozó vállalkozóknak és partnereiknek illetve az általuk alkalmazott munkavállalóknak is. És anyagi kérdés az állam számára is. Anyagi kérdés, hogy a kamarák által képviselt szakmai szempontok és ágazati érdekek összhangba tudnak-e kerülni más területek szakmai szempontjaival és ágazati érdekeivel.

Ezért magától értetődő partneri viszonyra van szükség a kamarák és az állam, a mindenkori kormány és a törvényeket mindenkor megalkotó Országgyűlés között. Ez a mai találkozás az Országházban újabb állomása ennek az együttműködésnek.

Tisztelt Konferencia!

Nemcsak a hitel fontos, hanem a hitelesség is. Hitelesség nélkül nem lehet sikeres egyetlen közösség, nem gyarapodhat egyetlen ország, nemzet, társadalom sem. Hitelesség nélkül nem alakulhat ki az a bizalom, ami lehetővé teszi a normális életet.

Az a válság, ami az elmúlt néhány esztendőben végigsöpört a nyugati világon, és a szemünk láttára változtatja meg a gazdaság és az állam természetét, nem csak hitel válság, hanem hitelességi válság is. Alapvető intézményekről derült ki, hogy meghamisították az adatokat, hogy nem mondtak igazat, hogy kétes minőségű árukat és hibás termékeket forgalmaztak, hogy az általuk kiadott minősítések nem feleltek meg a valóságnak – és látványosan letértek a szakmaiság, hitelesség, minőség útjairól, a felelősséget pedig következetesen elhárították magukról. A latinok annak idején azt mondták: A legjobbak megromlása a legrosszabb dolog.

Hitelesség nem jöhet létre szakmai hozzáértés, felelősségvállalás és minőség nélkül. A kamarák egyik legfontosabb küldetése az, hogy e hitelesség, a szakmaisággal fémjelzett hitelesség őrei legyenek a maguk hivatásában. Nem lehet eléggé nagyra értékelni e küldetés jelentőségét.

Tisztelt Vendégeink!

Pilinszky János írja egyik jegyzetében: „Azt mondják sokan, a hiúság mozgatja a világot. Én ezt így nem hiszem (…) Szerintem a világot ’a munkába belefeledkezett ember’ viszi előbbre. Az értékek nem ismerik a tréfát, s ha kell, kifognak rajtunk.”

Magyarországot csak a munka becsületének visszaállításával újíthatjuk meg. Akkor újíthatjuk meg, ha azok lesznek sikeresek, akik a szakma szabályai szerint, munkájukért felelősséget vállalva, komoly minőséget létrehozva dolgoznak.

Magyarország megújítása nem mehet végbe a hitelesség követelményének az élet minden területén történő megerősítése nélkül. Ez egy hosszú folyamat, amit kitartóan és a néha rendkívülinek tűnő nehézségektől sem visszariadva kell végigvinnünk. Mindannyiunk érdeke – az államé, az Önök által képviselt szakmáké, és legfőképpen minden magyar állampolgáré – hogy sikerrel teljesítsék ezt a küldetést a maguk területén.

Szeretném biztosítani Önöket arról, hogy ebben a munkában számíthatnak a magyar államra, a magyar kormányra és az Országgyűlésre.

Azt kívánom mindannyiunknak, hogy ez a mai nap, ez a konferencia járuljon hozzá küldetésük teljesítéséhez. Kívánom, jussanak a lehető legmesszebb az Önökre váró úton, s ehhez találják meg egymás és minden jóakaratú ember szövetségét.

Sajtószolgálat

2013. november 28.