Elnöki cikk listázó

Esemény - 23. November 2023


Kövér László fogadta az ír Parlament Alsóháza elnökét

Kövér László az Országházban fogadta Seán Ó Fearghaíl-t, az ír Parlament Alsóháza elnökét. Az ír házelnök hivatalos látogatásával az Országgyűlés elnökének 2017-es írországi látogatását viszonozza.

Fotó: SajtóirodaAz ír házelnök hivatalos látogatásával az Országgyűlés elnökének 2017-es írországi látogatását viszonozza. A megbeszélésen a kétoldalú kulturális, gazdasági és a diaszpórával fenntartott kapcsolatok mellett szó volt a parlamentjeink közötti együttműködésről valamint a jövő évi magyar EU-elnökség prioritásairól, az orosz-ukrán háború és az izraeli-palesztin konfliktus hatásairól, az EU bővítéséről.

Kétoldalú kapcsolataink kiegyensúlyozottak és készek vagyunk a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédre – mondta a házelnök. Örömteli látni, hogy a gazdasági kapcsolataink aktívak, és az országaink közötti kereskedelem az elmúlt esztendőkben dinamikus növekedésnek indult. Kövér László említést tett azokról a szívesen látott és magyarországi környezetükkel elégedett ír befektetőkről, akik munkahelyeket teremtve, új technológiát hoznak Magyarországra, megemlítve, hogy 2021-ben 95 ír tulajdonú vállalat működött Magyarországon, melyek 11.356 főt foglalkoztattak. 

Mindkét házelnök egyetértett a turizmusban rejlő lehetőségek kiaknázásával, a jól működő egyetemi kapcsolatok és diákcsere programok további fejlesztésével.
A parlamenti együttműködésről szólva a rendszeres véleménycsere mellett megelégedéssel említették a baráti csoportok és törvényhozásaink hivatalai közötti kapcsolatfelvételt.

Sajtóiroda

23. November 2023