Archívum

Archívum - 6 de mayo de 2019


Megyei Jogú Városok Szövetsége és a Rákóczi Szövetség közötti együttműködési megállapodás aláírása

Országház, Vadászterem

Tisztelt Elnök Urak, Tisztelt Polgármester Urak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves vendégeink!

Hálás feladat házigazdaként jó ügyekben szövetkező jó embereket köszönteni. Isten hozta Önöket az Országházban! Korábban már volt alkalmunk a mai jelenlévők közül sokakkal és sokszor találkozni itt, de így ebben a körben, a Rákóczi Szövetség és a Megyei Jogú Városok Szövetségének képviselőivel közösen ez az első, de minden bizonnyal nem az utolsó találkozásunk.
Tisztelettel köszöntöm a sajtó megjelent képviselőit is, és jó szívvel kérem Őket, vigyék hírét annak, hogy a mai napon megállapodásra lépő felek pontosan tudják a választ arra, hogy mit ér az ember, ha magyar!

Ezen kérdést – mint bizonyára emlékeznek rá – Ady Endre tette fel 1907-ben egy párizsi szállodában, az Európa Hotelben írt egyik látnoki versében. A történelmi idők járása tovább érlelte a magyar költő egykori kérdését, amely felvetésének jelképes helyszíne után, napjainkban akár úgy is szólhat, hogy mit ér az ember, ha európai?

Nos, mindezen kérdésekre – Tisztelt Hölgyeim és Uraim – a Rákóczi Szövetség és a Megyei Jogú Városok Szövetsége a munkájával ad választ, mégpedig keresztény és nemzeti választ: emberként mindenki annyit ér, amennyit segíteni tud embertársain, magyarként pedig mindig annyit érünk, amennyit segíteni tudunk a nemzettársainkon.

Ez a közös meggyőződés az alapja annak a ma aláírandó megállapodásnak, melynek keretében a Rákóczi Szövetség és a Megyei Jogú Városok Szövetsége egyesíti erejét a Kárpát-medencei nemzetpolitikai feladatokban és a hazai ifjúságtámogatási ügyekben. Minden túlzás nélkül elmondható, hogy a magyar jövőt erősíti a mai megállapodás.

Jövőnk ugyanis akkor lesz, ha Magyarországon, a Kárpát-medencében és bárhol a nagyvilágban a magyar édesanyák és édesapák vállalják a gyermekáldást, és ha biztosítani akarják és tudják a megszületett gyermekek anyanyelven történő szakszerű oktatását, az óvodától a szakképzésen keresztül az egyetemekig.
A globalizálódónak mondott világunkban különösen nem árt elfelejteni, hogy anyanyelvünk nemcsak nemzeti kultúránk elsajátításának a kulcsa, hanem nemzetközi mércével is mérhető egyéni és közösségi teljesítményeinknek is az egyik alapvető tényezője, ugyanis – mint minden nyelv – magyar nyelvünk egyedi észjáráson és gondolkodáson alapuló értékteremtő erővel bír, egyéni alkotóerőnk és kreativitásunk legmélyebb gyökerei a közös anyanyelvünkben találhatóak.

A Rákóczi Szövetség – melynek alapító elnökét, Halzl József elnök urat megkülönböztetett tisztelettel köszöntöm körünkben – három évtizede azért dolgozik, hogy a külhonban élő magyar fiatalság is maradéktalanul gyakorolhassa a szülőföldjéhez és anyanyelvéhez való jogát, valamint átélhesse a nyelvileg és kulturálisan egységes magyar nemzethez tartozás élményét.

Ezen jogvédő törekvésével a Rákóczi Szövetség, hiteles társadalmi szervezetként pontosan három évtizeddel előzi meg az Európai Uniót, amelynek jelenlegi vezetése ahelyett, hogy biztosítaná az európai emberek jogát a szülőföldön való megmaradáshoz, a kontinensen kívülről érkező illegális migránsoknak biztosít letelepedési jogot Európa földjén.

Hasonlóképpen, az Európai Unió jelenlegi vezetése nem az unió összlakosságának több mint tíz százalékát kitevő, azaz több mint ötvenmillió, nemzeti kisebbségben élő európai őshonos közösséghez tartozó személy – és egyben európai adófizető – nyelvi és kulturális jogait biztosítja, hanem – miután sikeresen megoldotta az uborka görbületének közösségi szabályozásához hasonló kardinális kérdéseket – azzal van elfoglalva, hogy miként integrálja azon illegális migránsokat, akik egyáltalán nem akarnak integrálódni, miként fordítson minél több pénzt azokra, akiknek többsége nem hozzáad, hanem elvesz az Európai Unió erejéből és annak költségvetéséből.

Mindezek alapján – Tisztelt Hölgyeim és Uraim –, ha nem aggodalommal töltene el mindaz, ami Európában történik, és tréfás kedvünkben volnánk, akár meg is állapíthatnánk, hogy mindannyian sokkal jobban jártunk volna, ha az elmúlt években az Európai Bizottságot nem Juncker úr, hanem mondjuk Halzl József elnök úr vezette volna.

Tavaly Magyarországon a Rákóczi Szövetség azért állt a „Minority Safe Pack” nevű, az őshonos európai nemzeti közösség védelme érdekében indított európai polgári kezdeményezés mellé, és azért gyűjtött össze hazánkban több mint hatszázezer támogató aláírást, hogy az Európai Unió vezetése végre törlessze adósságát nemcsak a külhonban élő három millió magyarral, de a többi egyéb őshonos európai nemzeti közösség tagjaival szemben is.

A Rákóczi Szövetség a magyar nemzetpolitika területén a legtekintélyesebb társadalmi szervezet, taglétszáma a külhoni magyar tagokkal együtt meghaladja a 25 ezret. A Kárpát-medencében 515 helyi szervezetük van, köztük 288 középiskolai, 37 egyetemi és 190 települési. Csak tavaly több mint 1200-an csatlakoztak a szövetséghez, átlagéletkoruk alig érte el a 22 évet. A Szövetség központi szervezete által a tavaly megvalósított 78 program csaknem nyolcvanezer magyar fiatalt érintett.

A Rákóczi Szövetség tavaly több mint százmillió forintot fordított magyar iskolaválasztási programjára, amelynek sikeréért több mint száz önkéntes dolgozott Kárpát-medence szerte. A statisztikai mutatók visszaigazolják a munka eredményét, a Kárpát-medencében a külhoni magyar óvodák és iskolák vonzereje növekvőben van, és mindez erőt adhat mindenkinek a munka folytatásához.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A mostani együttműködési megállapodás másik aláírója a Megyei Jogú Városok Szövetsége, vagyis a legnagyobb, legerősebb magyarországi településeket képviselő szervezet.

Nekik köszönhetően a nemzeti összetartozás és szolidaritás egy új erőforrást kap Magyarországon. A szerződés aláírásával megyei jogú városaink azt vállalják, hogy anyagi és egyéb lehetőségeikhez mérten minden segítséget, támogatást megadnak a Rákóczi Szövetségnek ahhoz, hogy folytassa a külhonban a magyar iskolaválasztási programot, és folytassa Magyarországon azt a munkát, amely révén magyar fiatalok százezrei vonhatók be a határokon átívelő nemzeti összetartozás élményébe.

A Megyei Jogú Városok Szövetsége korábban is igyekezett segítséget nyújtani ott, ahol a legnagyobb volt a szükség a külhoni nemzettársaink életében. 2016-ban a 23 város vezetői megállapodtak a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal a legnehezebb helyzetben lévő kárpátaljai magyar gyermekvédelmi intézmények és kórházak támogatásában. Ezúton is köszönöm minden városnak nemcsak a pénzügyi támogatást, hanem a szeretetet is, amellyel adományaikat adták.

Köszönöm Szita Károly elnök úrnak mindazt a munkát, amellyel sikerre vitték a korábbi együttműködést.
Szívből kívánom Önöknek, hogy a mai együttműködési megállapodáson alapuló közös munkájuk legyen eredményes, erősítse a magyar jövőt, és erősítse azon meggyőződésünket is, hogy mi, magyarok annyit érünk, amennyit egymásnak tudunk segíteni.

Sajtóiroda

6 de mayo de 2019