Elnöki cikk listázó

Esemény - 2022. június 9.


Kövér László az Országházban fogadta a Marokkói Királyság képviselőházának elnökét.

Kövér László az Országházban fogadta a hivatalos látogatásra Budapestre érkezett Rasíd Talbi el-Alami-t, a Marokkói Királyság képviselőházának elnökét.

A megbeszélésen a kétoldalú politikai, gazdasági, turisztikai kapcsolatok mellett szó volt az elmúlt években gyors ütemű fejlődésnek indult parlamenti együttműködésről, amelyet megerősítettek a világjárványt megelőző kölcsönös házelnöki találkozók és a baráti tagozatok közötti  eszmecserék valamint a 2019 áprilisában a Habib El Maliki akkori képviselőházi elnökkel aláírt Együttműködési Megállapodás is. Magyarország kiemelt stratégiai partnerként tekint Marokkóra az afrikai kontinensen. A királyság stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége hazánkhoz hasonlóan meghatározó elemei az ország külpolitikájának - mondta Kövér László. Európa és Észak-Afrika egy politikai térséget képez - fogalmazott a házelnök, hozzátéve, hogy Marokkó a régió legbiztonságosabb országa. Üdvözöljük és támogatjuk a királyság terrorizmussal szemben tett regionális lépéseit és nyílt, stabilizáló politikáját. A két házelnök egyetértett abban, hogy időről-időre nagy szükség van az intenzív és folyamatos párbeszédre észak és dél között az aktuális kérdések megvitatására, mert kihívásokban a jövőben sem lesz hiány.  Kövér László és Rachid Talbi El Alami ezek közt említette az ukrán-orosz háborút, az annak következtében kialakult menekült- és energiaválságot, és az Afrikát fenyegető élelmiszerhiányt, amelyek leküzdésére csak a kölcsönös párbeszéd az egyetlen járható út - jelentették ki.A megbeszélésen a kétoldalú politikai, gazdasági, turisztikai kapcsolatok mellett szó volt az elmúlt években gyors ütemű fejlődésnek indult parlamenti együttműködésről, amelyet megerősítettek a világjárványt megelőző kölcsönös házelnöki találkozók és a baráti tagozatok közötti  eszmecserék valamint a 2019 áprilisában a Habib El Maliki akkori képviselőházi elnökkel aláírt Együttműködési Megállapodás is.

Magyarország kiemelt stratégiai partnerként tekint Marokkóra az afrikai kontinensen. A királyság stabilitása, turisztikai és kulturális öröksége hazánkhoz hasonlóan meghatározó elemei az ország külpolitikájának - mondta Kövér László.

Európa és Észak-Afrika egy politikai térséget képez - fogalmazott a házelnök, hozzátéve, hogy Marokkó a régió legbiztonságosabb országa. Üdvözöljük és támogatjuk a királyság terrorizmussal szemben tett regionális lépéseit és nyílt, stabilizáló politikáját. A két házelnök egyetértett abban, hogy időről-időre nagy szükség van az intenzív és folyamatos párbeszédre észak és dél között az aktuális kérdések megvitatására, mert kihívásokban a jövőben sem lesz hiány.  Fotó: SajtóirodaKövér László és Rasíd Talbi el-Alami ezek közt említette az ukrán-orosz háborút, az annak következtében kialakult menekült- és energiaválságot, és az Afrikát fenyegető élelmiszerhiányt, amelyek leküzdésére csak a kölcsönös párbeszéd az egyetlen járható út - jelentették ki.

Sajtóiroda

2022. június 9.