Elnöki cikk listázó

Esemény - 2022. június 27.


Vietnam kiemelten fontos partner

Magyarország számára Vietnam a délkelet-ázsiai térség egy kiemelten fontos partnere - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke hétfőn Budapesten.

A házelnök az Országházban fogadta Vuong Dinh Huet, a vietnami nemzetgyűlés elnökét, és közösen tett sajtónyilatkozatukban fontos célnak nevezte a kétoldalú gazdasági kapcsolatok további fejlesztését. Magyarország egyelőre komoly deficittel bír ebben a relációban, "ami sok munkát ad még a magyar gazdaság szereplőinek" - fogalmazott. Hozzátette: van egy olyan ágazat - az agrárgazdaság területe -, ahol a magyar export volumene felülmúlja az importot.

Fotó: Sajtóiroda

Kifejtette: vietnami partnere sokrétű területtel foglalkozó delegációt hozott Magyarországra, így nemcsak a parlamentközi kapcsolatok építése szempontjából fontos ez a látogatás, hanem a kormányközi és a tudományos, felsőoktatási együttműködés szempontjából is nagyon ígéretes.

 

Közölte: tárgyaltak a magyar kötöttsegély-hitelprogram projektjeinek az állásáról, valamint egy Magyar Kulturális Intézet felállításának a lehetőségéről is.

Kövér László kitért rá: vietnami kollégájának megköszönte azt a segítséget, amelyet a vietnami nemzetgyűlés a pandémia időszakában nyújtott a magyar Országgyűlésnek. Remélhetőleg a járvány elmúltával a világ működése visszakerül a normális kerékvágásba, beleértve a turizmust is - mondta. Hozzátette: a turizmus az egyik legdinamikusabban fejlődő ágazat.

Megjegyezte: a nap hátralevő részében szót ejtenek azokról a nemzetközi kérdésekről is, amelyekben országaink érintettek, és megvizsgálják az együttműködés fejlesztésének lehetőségeit a nemzetközi fórumokon.

Vuong Dinh Hue hangsúlyozta: Magyarország és Vietnam ugyan földrajzilag távol van egymástól, de hosszú történelmi barátság köti össze őket. Látogatása alkalmával megerősítették a két ország stratégiai együttműködését - fűzte hozzá.

A megbeszélés fontos témájaként említette a parlamentközi, továbbá a gazdasági együttműködés erősítését, a tudományos, kutatási és oktatási kapcsolatok fejlesztését. A delegációban több vietnami rektor is helyet kapott, akik együttműködést építhetnek ki magyar felsőoktatási intézményekkel - közölte.

Arról is beszélt:  még az idén megnyílhat  Vietnamban a Magyar Kulturális Intézet.

Kitért rá: kedden Orbán Viktor miniszterelnöknél tesz látogatást.

sajtónyilatkozat előtt együttműködési megállapodást írtak alá az Országgyűlés és a vietnami nemzetgyűlés között, valamint a két ország igazságügyi minisztériuma között.

MTI / Fotó: Sajtóiroda

2022. június 27.