Elnöki cikk listázó

Esemény - 2023. május 18.


Megújították együttműködésüket a szlovén és magyar kisebbségi szervezetek

Megújították a 2012-ben kötött együttműködési megállapodásukat a szlovéniai magyarság és a magyarországi szlovén kisebbség szervezetei csütörtökön Lendván, a két ország parlamenti elnökének jelenlétében.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Urska Klakocar Zupancic, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke közös, Rába-vidéki és muravidéki látogatásának zárásaként vett részt Lendván az aláírási ceremónián.

Kövér László a Rábavidékre és a szlovéniai Muravidékre látogatott Szöveg:	Lendva, 2023. május 18. Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke, Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) elnöke és Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetsége elnöke (b-j) aláírja a muravidéki magyar nemzeti közösség és a Rába-vidéki szlovén nemzeti közösség ernyőszervezetei által 2012-ben aláírt Együttműködési Megállapodás aktualizált változatát az MMÖNK székházában Lendván 2023. május 18-án. Mögöttük Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Urska Klakocar Zupancic, a szlovén Nemzetgyűlés elnöke. MTI/Filep IstvánA Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség (MMÖNK) székházában írták alá a két házelnök jelenlétében a muravidéki magyar és a Rába-vidéki szlovén nemzeti közösség ernyőszervezetei által még 2012-ben aláírt együttműködési megállapodás aktualizált változatát. Orbán Dusán, az MMÖNK elnöke, Kovács Andrea, a Magyarországi Szlovének Szövetségének elnöke, valamint Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke látta el kézjegyével a dokumentumot, de jelen voltak a két ország parlamenti kisebbségi és bizottsági képviselői is.

A két házelnök a nap folyamán elsőként Szentgotthárdon a Szlovén Kulturális és Információs Központban folytatott megbeszélést a magyarországi szlovének és a szlovéniai magyarság képviselőivel, majd részt vett a Szlovén Köztársaságban élő magyar nemzeti közösség és a Magyar Köztársaságban élő szlovén nemzeti kisebbség külön jogainak biztosításáról szóló egyezmény aláírásának 30. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen. A két parlamenti elnök ezután az Apátistvánfalvai Kéttannyelvű Iskolát látogatta meg, majd Orfalun, a Szlovén Nemzetiségi Tájház udvarán egy jellegzetes szlovén hársfát ültetett el.

A Szlovéniában folytatódó programok sorában elsőként a Pártosfalvai Kétnyelvű Iskolát mutatták be a házelnököknek, majd Dobronakon, a tájház udvarán magyar jellegzetes faként egy körtefát ültettek el közösen a látogatás emlékére.

MTI

2023. május 18.