Elnöki cikk listázó

Esemény - 2023. szeptember 29.


Kihirdették az Országház Bora verseny idei nyerteseit

Az Országgyűlés elnöke borversenyt indított, melynek győztesei minden évben viselhetik „Az Országház Bora” címet. A kilenc meghirdetett kategóriára összesen 187 palack érkezett, 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről. Az elismeréseket Kövér László házelnök - köszöntőjét követően - adta át a nyerteseknek. A pályázati kiírásról, a bírálóbizottság munkájáról, a testület elnöke, Légli Ottó borász, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke számolt be.

"Elköteleződésünk a borászat iránt megbecsülésünkből fakad" - hangoztatta Kövér László a hetedik alkalommal megrendezett Országház bora verseny csütörtöki eredményhirdetésén, hozzátéve, hogy évről évre "őszinte hittel és bátor szóval hívják tettre" az Országház Bora versenyen a magyar kezdeményezőképességet és leleményességet. Kövér László szerint nem lehet olyan gazdasági depresszió, amely közönyössé tudná tenni a magyar gazdákat a bor iránt, csökkentené tiszteletüket, szeretetüket, állandó megújulási készségüket.

A házelnök kiemelte: a minőségi bortermelés és kereskedelem a kiszámítható jogi környezet biztosításával, folyamatos fejlődéssel és alkalmazkodással tartható fenn. A világban átalakuló borpiac miatt új kihívások jelennek meg és új szereplők kapnak erőre - tette hozzá.

Kövér László úgy fogalmazott, hogy a "minőségi magyar bortermelés zászlóvivőjeként adunk otthont, elismerést és tisztelet a magyar történelmi borvidék állandó minőségi megújulást kereső és áldozatos munkát végző borászainak".

A házelnök szerint a rendezvény a magyar bordiplomácia stabil oszlopa lett, díjnyertes borai az országházba érkező hazai és külföldi vendégek előtt hirdetik, hogy "a jó bor mindig különleges értékkel bír az életben".

A bírálóbizottság munkájáról Légli Ottó borász, a testület elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának korábbi elnöke számolt be. Mint mondta, idei bormustrára a meghirdetett kilenc kategóriában 187 palack érkezett 83 pincészettől, 17 történelmi magyar borvidékről.

Légli Ottó szerint nagy megtiszteltetés és felelősség egyben, hogy a magyar borok jelen vannak az Országházban és képviselik a nemzetet.
A borokat két fordulóban értékelte a zsűri, amelynek tagjai között szakmai szereplők, termelők, üzletemberek, a gasztronómia élet képviselői és véleményformálók foglaltak helyet - mondta a zsűri elnöke.

A versenyen kilenc kategóriában adták át az elismeréseket az első három helyezettnek.

Az Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el az Androsics Birtok 2022-es évjáratú Olaszrizling Sur Lie borával, a Furmint kategória legjobbja Péter Pincészet lett a 2021-es évjáratú Tokaji Furmint Thurzó dűlő borával.

Az egyéb fehérbor kategória győztese a Gróf Degenfeld Szőlőbirtok lett tavalyi évjáratú Tokaji Organikus Terézia Hárslevelűjével, míg a Rozé kategóriában Sike Balázs Pincéje 2021-es Badacsonyi Pinot Noir Rozéja érdemelte ki az első helyet.

A Kékfrankos kategória győztese lett Günzer Tamás Pincészete 2020-as évjáratú Bocor Kékfrankosa. A Bikavér kategóriát a Vesztergombi Pince 2019-es évjáratú St. László Bikavér bora nyerte.

Kadarka kategóriában az Eszterbauer Borászat 2022-es évjáratú Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett az első, a Cabernet franc kategóriában Riczu Tamás Borászata a 2018-as évjáratú Villányi franc borával nyerte el az első helyet.

Tokaji aszúk között a legjobb a Péter Pincészet 2017-es évjáratú Tokaji Aszú 6 puttonyos bora lett.
 

MTI / Fotó: Sajtóiroda

2023. szeptember 29.