Elnöki cikk listázó

Esemény - 2024. június 11.


Egy háznak mindig van saját története, az Országház története pedig mindannyiunké.

Az Országház épülete mindenekelőtt a magyar lélek és sors által formált alkotó erők nagyszerű bizonyossága, a magyar nemzeti géniusz egyik megnyilvánulása. Erről Kövér László beszélt kedden este Az ország háza című dokumentumfilm díszbemutatóján.

Az Országház épülete mindenekelőtt a magyar lélek és sors által formált alkotó erők nagyszerű bizonyossága, a magyar nemzeti géniusz egyik megnyilvánulása. Erről Kövér László beszélt kedden este Az ország háza című dokumentumfilm díszbemutatóján.

Fotó: Sajtóiroda

Mint fogalmazott, az épületet egykor elődeink alakították, ma pedig az épület alakít bennünket, eszméinkben, életérzésünkben, nemzeti ambícióinkban, és elhivatottságunkban. "Az Országház a magyar államiság, hanem a nemzet önállóságának és szuverenitásának jelképe, az UNESCO által elismert és védett világörökségi helyszín része".

A házelnök arról is szólt, hogy az Országházban Andrássy Gyula egykori miniszterelnök politikai nagyságához méltó Steindl Imre szakmai, mérnöki tehetsége. "Mi, akik hiszünk a nemzeti géniuszban, soha el nem múló hálával emlékezünk Andrássyra, Steindlre és társaira, akik egy adott történelmi korban alázatos és eredményes eszközei voltak a magyar alkotóerőnek. Holott voltak és ma is vannak olyanok, akik ezt soha nem tudják nekik megbocsátani" - mondta Kövér László.

 

Az Országház épülete mindenekelőtt a magyar lélek és sors által formált alkotó erők nagyszerű bizonyossága, a magyar nemzeti géniusz egyik megnyilvánulása. Erről Kövér László beszélt kedden este Az ország háza című dokumentumfilm díszbemutatóján

A 2023 tavaszán forgatott dokumentumfilm a neogótikus stílusú épület történelmi, iparművészeti és építészeti gazdagságát mutatja be a nemzetközi közönségnek, közelebb hozva Magyarország ezeréves történelmének sorsfordító pillanatait is. 

Fotó: Sajtóiroda

A nézőket a felvidéki magyar származású Ema Horvath kalauzolja végig az épületen, pincétől a padlásig. Megcsodálhatjuk a Parlamentet díszítő műalkotásokat, megtudhatjuk, hogyan mutatna Munkácsy Mihály Honfoglalás című festménye az ülésteremben, ahová eredetileg tervezték. Érdekes részleteket hallhatunk arról, hogyan vészelte át a második világháborút az épület, amelyet néhány hónap alatt több száz gyújtóbomba és aknatalálat ért, sőt megnézhetjük azokat a különleges, Róth Miksa által festett ablakokat is, amelyek közül többet a pincében, koporsókba rejtettek el Budapest 1944 decemberében kezdődött ostromakor. „Nagyon sok olyan technikai eszközt – például drónokat, nagyfényű objektíveket – használhattunk, amelyek korábban még nem voltak elérhetőek. Így az épületnek olyan pontjait is meg tudtuk közelíteni, amelyeket még soha senki nem látott –valójában még azok sem, akik építették” – mondta a filmről Nagy András rendező-operatőr. 

Fotó: Sajtóiroda

A nézők az Országházról készített felvételek mellett szakértőkkel, többek között Keserü Katalin, Nógrádi-Kerekes Margit és Rozsnyai József művészettörténésszel, Lukács Józseffel, az Országház főépítészével, Hermann Róbert történésszel készített interjúk részleteit is láthatják, így ismerhetik meg például azokat a heves vitákat, amelyek a 19. században zajlottak az építendő parlament stílusáról. 

A dokumentumfilm – amelyet a Budamount Film készített a Nemzeti Filmintézet támogatásával, az Országház Filmműhely együttműködésével - televíziós premierje 2024 augusztusában várható.

Kövér László teljes beszédét itt olvashatják!

MTI / Budamount / Sajtóiroda

2024. június 11.