Archívum

Archívum - 2011. március 9.


Kövér: Minden magyar állampolgárt megillet a választójog

Nincsen első és másodosztályú magyar állampolgár; ugyanazon jogok illetnek meg mindenkit, a nem Magyarországon élő magyarok parlamenti képviseletének formáját azonban még ki kell dolgozni - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke a nyugat-bácskai Bácsgyulafalván rendezett lakossági fórumon szerdán.

A politikus szerint két lehetőség képzelhető el: az egyik megoldás szerint a külhoni magyar állampolgárok csak a pártokra voksolhatnának, egyéni képviselőkre nem, mert annak feltétele a helyben lakás.

Arra is van azonban európai példa, hogy az anyaországon kívül élő állampolgárok speciális választójogi megoldással maguk közül delegálnak képviselőt a parlamentbe - közölte a házelnök.

A határokon kívül élő magyar állampolgárok országgyűlési képviseletének technikai részleteiről fél éven belül, az új alkotmány elfogadását követően születhet döntés - tette hozzá.

Egy az 1944-45-ös délvidéki magyarellenes atrocitásokra vonatkozó kérdésre válaszolva a politikus kifejtette, a 2009-ben létrejött történész vegyes bizottság - amely koránt sincs munkája végén - által feltárt tények bizonyítják, a második világháború végén ártatlan emberek lettek tömeggyilkosságok áldozatai.

Nem tartható, hogy erről nem beszélünk, és az érintettek nem kapnak valamilyen jóvátételt - közölte az Országgyűlés elnöke.

Nagyon diplomatikusan és empatikusan, ugyanakkor kitartóan azt kell kérnünk a szerb politikusoktól és kormánytól, hogy ezt a kérdést tűzze minél hamarabb napirendre. A vegyes bizottság munkájának eddigi eredményei alapján is világos, el kell törölni a kollektív bűnösség - egyébként is elfogadhatatlan - bélyegét. Utána a szörnyűségek elszenvedőinek erkölcsi és anyagi elégtételt kell kapniuk - hangsúlyozta Kövér László.

A leszármazottaknak pedig biztosítani kell, hogy tisztességesen eltemethessék szeretteiket, ha erre pedig valamilyen okból nem lehetséges, legalább legyen olyan - mások által is tiszteletben tartott hely, ahol leróhatják kegyeletüket - mondta az Országgyűlés elnöke.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. március 9.