Archívum

Archívum - 2011. március 16.


Japán - Kövér László részvétét nyilvánította a japán parlament vezetőinek

A magyar Országgyűlés nevében is részvétét fejezte ki a japán parlament vezetőinek írt leveleiben Kövér László házelnök a múlt pénteki japán földrengés kapcsán az áldozatok családjainak és az ország minden lakosának - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott dokumentumokban.

Kövér László a múlt pénteken keltezett, a japán Tanácsosok Háza elnökének, Takeo Nisiokának, valamint Takahiro Jokomicsinak, a képviselőház elnökének címzett leveleiben azt írta: mélységesen megdöbbentette az ország északkeleti részében történt, nagy károkat okozó földrengés és az azt követő szökőár híre.

A magyar parlament elnöke reményét fejezte ki, hogy Japánban az élet hamarosan visszatér a normális kerékvágásba.

Japánban a március 11-i földrengés és az általa kiváltott szökőár pusztítása nyomán a legfrissebb adatok szerint 3771 ember halt meg, az eltűntek száma 8181. A hatóságok továbbra sem tudtak kapcsolatba lépni néhány tízezer emberrel azon a part menti területen, amelyen szökőár söpört végig.

A katasztrófa övezetében 76 ezer épület rongálódott meg, ebből 6,3 ezer megsemmisült. Az ideiglenes menhelyeken több mint 450 ezer ember tartózkodik. Nyugati szakértők szerint a Japánt ért természeti csapás okozta károk meghaladják a 187 milliárd dollárt. Hiány van élelmiszerből, üzemanyagból, és korlátozták az áramellátást is.

A rendkívüli erejű földrengés fontos infrastruktúrák lerombolása mellett három japán atomerőmű telephelyét érintette súlyosabban. A tokiói kormány tájékoztatása szerint kedden is történt két robbanás a Fukusima-1 atomerőmű egy-egy reaktorában, kigyulladt egy kiégett üzemanyagrudak tárolására szolgáló tartály - a tüzet azóta eloltották -, és radioaktív anyag áramlik ki az atmoszférába.

A Fukusima atomerőműben kialakult helyzet és a szökőár következményei miatt a Külügyminisztérium hétfőn azt javasolta a rendkívüli eseménnyel leginkább érintett körzetekben (Ivate, Mijagi, Fukusima prefektúra) tartózkodó magyar állampolgároknak, hogy ha maradásuk nem feltétlenül szükséges a felsorolt területeken, fontolják meg e körzetek elhagyását.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. március 16.