Archívum

Archívum - 2011. április 29.


A Rákóczi-szabadságharcról nyílt emlékkiállítás Szatmárnémetiben

Romhánytól Majtényig 1710-11 címmel a Rákóczi-szabadságharcot bemutató emlékkiállítás nyílt pénteken Szatmárnémetiben; a különleges, korabeli eszközöket és dokumentumokat tartalmazó tárlatot Kövér László, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei és a romániai Szatmár Múzeum közös, kétnyelvű kiállítása a háromszáz évvel ezelőtt, 1711. április 30-án megkötött szatmári béke és majtényi fegyverletétel előtt tiszteleg.

A szatmári béke a túlerő súlya alatt bekövetkezett katonai vereség után sikeres kompromisszum volt - jelentette ki Kövér László a békeszerződés aláírásának helyéül szolgáló, ma múzeumként működő Vécsey-házban. Mint fogalmazott, a megállapodás sikeres volt a felkelők részéről, hiszen olyan jogokat sikerült biztosítani az ország számára, amelyet nyolc év háborújának minden erőfeszítésével és áldozatával sem.

A parlament elnöke szerint a szatmári béke sikeres volt a győztesek szempontjából is, mert a megegyezés szilárd alapot adott a következő évtizedekre a Monarchiának. Kövér László ugyanakkor kiemelte, hogy a békével új korszak köszöntött a Kárpát-medence nemzeteire, és a pusztító háborúk után megnyílt a lehetőség az újjáépítésre.

Ulrich Attila, a nyíregyházi Jósa András Múzeum történésze az MTI-nek elmondta: a tárlat a szabadságharc utolsó egy évét mutatja be a romhányi csatától a szatmári béke megkötéséig, tárgyi emlékek és dokumentumok segítségével. Az érdeklődők fegyvereket, katonai ruházatokat és pénzeket is megtekinthetnek a kiállításon, valamint olyan fontos személyek életrajzát kísérhetik figyelemmel, mint Vay Ádám és Károlyi Sándor. A román szakemberek segítségével egy exkluzív, ritkán látható múzeumi anyag szintén kiállításra került, ebben Grigori Pintének, a II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez hű román jobbágy szabadcsapat vezetőjének személyes tárgyai láthatóak.

Az uniós támogatás segítségével létrejött kiállítás július 15-ig van nyitva Szatmárnémetiben.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. április 29.