Archívum

Archívum - 2011. május 17.


Az Országgyűlés elnöke Jerevánba látogatott

Az Örmény Köztársaság parlamenti elnökével, Hovik Abrahamjánnal való négyszemközti tárgyalással kezdődött kedden Kövér László hivatalos látogatása Örményországban.

A magyar Országgyűlés elnökének az örmény politikus megköszönte, hogy az új magyar alkotmányban az örmény kisebbséget államalkotó közösségként határozták meg, és az alaptörvényben is garantálják számukra a kisebbségi jogaikat. Kövér László örmény kollégájának elmondta, hogy a várhatóan ősszel módosítandó választójogi törvényben az örmény kisebbség parlamenti képviseletének kérdését is rendezni fogják, így az örmények képviselője jelen lesz a magyar törvényhozásban. Az örmény fél kérte egy új magyar nagykövetség megnyitását, hiszen - mint fogalmaztak - a szomszéd országok közül kettőben is van nagykövetség, de Jerevánban még nincs.

A hivatalos magyar parlamenti delegáció programja szerdán az Örmény Köztársaság elnökénél,

Szerzs Szargszjánnál teendő látogatással folytatódik.

A magyar küldöttség csütörtökön Grúziába utazik tovább, ahol a házelnök az ország miniszterelnökével, Nikoloz Gilaurival és a grúz parlament elnökével, Davit Bakradéval folytat megbeszéléseket.

Mindkét kaukázusi ország részese az EU keleti partnerségi programjának, május elején a kezdeményezésben érintett többi országgal (Ukrajnával, Moldovával, Azerbajdzsánnal és Fehéroroszországgal) együtt Brüsszelben részt vettek az Európai Parlamenttel közös parlamenti közgyűlés megalakításában, s így intézményesültek a két fél kapcsolatai.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. május 17.