Archívum

Archívum - 2011. május 28.


Lengyel-magyar összetartozás éve - gyermekrajzokból nyílt kiállítás a Parlamentben

A lengyel-magyar összetartozás éve alkalmából meghirdetett általános- és középiskolai rajz-, illetve történelmi-irodalmi pályázat díjait adták át szombaton az Országgyűlés épületében, ahol a legjobb rajzokból, festményekből kiállítás is nyílt.

"Lengyel-magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát" - idézte a sok évszázados rigmust az eredményhirdetés előtt mondott köszöntőjében Kövér László. A lengyel-magyar összetartozás évének fővédnökeként felszólaló házelnök hangsúlyozta: számba venni is nehéz lenne a két nép hosszú közös múltját, "királyainkat, királynőinket, költőinket és hadvezéreinket". Jó alkalmat kínál a barátság átélésére, hogy Magyarország rövidesen Lengyelországnak adja át az Európai Unió soros elnöki tisztét - fűzte hozzá.

Kövér László örömmel emelte ki a beérkező pályamunkák nagy számát, és reményét fejezte ki, hogy az alkotás a diákok számára az első lépéseket jelentette a lengyel-magyar barátsághoz vezető úton.

Roman Kowalski, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövete egyaránt felidézte a két nép közös történelmének tragikus és szívderítő pillanatait: például amikor a II. világháború alatt Magyarország a lengyel menekültek tízezreit fogadta be, vagy amikor 1956-ban a lengyel nép küldött segítséget Budapestre.

"A pályaművek nagy száma bizonyítéka annak, hogy ma is közel vagyunk egymáshoz, ez a barátság élő dolog" - értékelte a pályázatot a nagykövet.

A pályázat fővédnökségét Roman Kowalskival együtt betöltő Székely János, az Esztergom-budapesti Főegyházmegye segédpüspöke a lengyel-magyar barátság múltbeli építői közül Szent Kinga, Szent Hedvig, Boldog Özséb és pálos szerzetestársai, Sobieski János és Bem József példáját idézte meg.

A szervezők tájékoztatása szerint az általános iskolák alsó és felső tagozatai számára meghirdetett rajzpályázatra 9316 pályamunka érkezett, több mint 500 magyarországi általános iskolából, 300 településről.

A többek között a gyengén látók iskolájában, gyógypedagógiai és kisebbségi oktatási intézményekben született munkák rajzok, festmények, tűzzománccal és agyagból készített művek formájában dolgozták fel a lengyel-magyar múlt emlékeit.

Középiskolások vehettek részt a történelmi-irodalmi pályázaton, amelyre az ország 90 településéről 140 pályamunka érkezett.

Mint a bíráló bizottságok egy-egy tagja, Varga Csaba animációs filmrendező és Lovas Judit, a Magyar Nemzeti Múzeum munkatársa elmondta, a beküldött munkák többsége igen magas színvonalon dolgozta fel a választott témákat.

Lovas Judit hozzátette: a Nemzeti Múzeumban június 1-jétől kiállítással idézik fel a magyar-lengyel kapcsolatok elmúlt ezer évét.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. május 28.