Archívum

Archívum - 2011. október 21.


Montevideóban tárgyalt Kövér László uruguayi magyarok megemlékezése

Danilo Astori uruguayi alelnökkel, az uruguayi szenátus elnökével tárgyalt csütörtökön Montevideóban Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

A hivatalos látogatáson Latin-Amerikában tartózkodó magyar házelnök útjának első állomásán, az uruguayi fővárosban folytatott megbeszélésein kifejtette: 1999 óta ez az első magas szintű találkozó a két ország között. A jelenlegi magyar kormány változtatni kíván elődje külpolitikáján és nyit Latin-Amerika felé. Ennek jegyében jövő év márciusában Budapesten Magyar-Latin-Amerikai Fórumot szerveznek, amelyre meg is hívta uruguayi vendéglátóit Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke megbeszéléseket folytatott Daisy Tourné asszonnyal, a képviselőház elnökének elnök helyettesével és Roberto Conde Carreras miniszterhelyettessel, ügyvezető külügyminiszterrel is, akivel elsősorban gazdasági kérdésekről, a magyar gazdasági társaságok szerepvállalásáról tárgyalt. Ez utóbbi tárgyalás végén került sor a gazdasági és műszaki együttműködési egyezmény parafálására, melyet magyar részről - a házelnök jelenlétében - Varga Koritár Pál, Uruguayba akkreditált nagykövet írt alá.

Kövér László részt vett a helyi magyarságnak az október 23-i évforduló alkalmából rendezett megemlékezésén, megkoszorúzta a Budapestről elnevezett téren elhelyezett 56-os emléktáblát, majd az idén hetvenöt éves szervezet, az Uruguayi Magyar Otthon székházában ünnepi beszédet mondott. A magyar politikus beszédében Márait idézte: "búcsúra bocsánatot kértünk egymástól - ő azért, mert otthon maradt, és én azért, mert elutaztam". "Aki elment, a hazától, a szülőföldtől búcsúzott el. Aki maradt, a szabadságtól. Volt hát mit megőriznünk és átmentenünk egymásnak" - mondta Kövér László, aki arról is beszélt, hogy október 23. az egyetlen olyan nemzeti ünnep, melynek hagyományai az ismert okok miatt mélyebbre nyúlnak itt, a tengerentúlon, mint az óhazában.

"Azok, akik kiszakadtak a szülőhazájukból, saját magukkal együtt a nemzetből is elmenekítettek egy darabot. Ezzel a térképet meghazudtolóan hatalmassá tettek egy kicsinek mondott országot, amely ma lélekben, hódítás nélkül is Buenos Airestől Zürichig, Sydneytől Montevideóig ér. Egykori fájdalmunk ma az egyik legnagyobb kincsünk: magyarok élnek a világ minden égtáján. Ha úgy tetszik, ez a mi különös flottánk: milliónyi magyar +hajó+ nemzetközi vizeken" - hangsúlyozta a megemlékezésen a házelnök.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. október 21.