Archívum

Archívum - 2011. október 24.


Kövér László: újranyitják a Sao Paulo-i konzulátust

Brazília legnépesebb városának, Sao Paulónak több tízezer fős magyar közössége az idén Kövér László társaságában emlékezett meg 1956-ról; az Országgyűlés elnöke bejelentette, hogy a magyar kormány a városban hamarosan újranyitja a magyar konzulátust.

Az ünnepi rendezvényt az ország egyik legrangosabb magán általános- és középiskolájának számító, magyar alapítású, Szent Imre nevét viselő tanintézet dísztermében tartották meg helyi idő szerint vasárnap.

"Magyarország minden elbujdosott fia után egy kicsit meghalt, lelkéből valami végérvényesen kiszakadt. 1956 októberének szétszórattatása után pedig minden egyes kiszakított honfitárs megannyi, újra és újra magát ismétlő, egyszemélyes Trianon volt. Mi, anyaországi magyarok jól tudjuk, nem Önök hagyták el Magyarországot, hanem Magyarország hagyta el Önöket" - hangoztatta a rendezvényen az Országgyűlés elnöke.

Kövér László szerint ma már nem az a feladatunk, hogy az állam határai közé próbáljuk összegyűjteni a nemzeti közösség minden tagját, hanem az, hogy valamennyi helyen, ahol a jövőnket befolyásoló döntések születhetnek, mindig ott legyünk. Ezért válhat a földarabolt, szétszóratott, visszanyesett nemzetből befolyásos, egységes és erős magyarság. Kövér László bejelentette: a Latin-Amerika gazdasági fővárosának számító Sao Pauloban a magyar kormány hamarosan újranyitja az előző kormány által bezárt magyar konzulátust.

Az ünnepségen fellépett az anyaországi Kaláka együttes és a brazíliai magyarok tánccsoportja, a Pántlika is. Szíjjártó Csaba nagykövet a házelnök jelenlétében átadta a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét a helyi közösség egyik legaktívabb tagjának, Ráth Magdolnának.

Becslések szerint a brazíliai magyarok lélekszáma jelenleg 80-100 ezerre tehető, döntő többségük Sao Paulo szövetségi államban, azon belül is főleg magában a nagyvárosban élnek. A magyar emigráció a befogadó közegű brazil társadalomban megbecsülést szerzett. Az elismertségnek köszönhető az, hogy október 23-át "Magyarország napjaként" ünnepli Sao Paulo város és az állam törvényhozása is, illetve az is, hogy a város egyik közterületét elnevezték a Magyar Nép terének.

1950-ben Sao Paulóban megalapították a Szent Gellért Apátságot és Kolostort, majd 1951-ben a hozzá tartozó Szent Imre Kollégiumot (magán általános- és középiskola), amelyet ma is Brazília egyik legszínvonalasabb oktatási intézményeként tartanak számon. Ide járt az ország egyik korábbi elnöke, Fernando Henrique Cardoso is. A Szent Gellért Apátság jelentőségét mutatja, hogy II. János Pál pápa 1980. évi brazíliai látogatása során itt szállt meg.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. október 24.