Archívum

Archívum - 2011. november 5.


A Kossuth tér eredeti állapotának visszaállítása a cél

Kövér László szerint a budapesti Kossuth tér rekonstrukciója az Országgyűlés előtti közterület eredeti állapotának visszaállítását célozza, jelenleg ugyanis méltatlan ahhoz, hogy az ország közjogi főtere legyen; erről az Országgyűlés elnöke beszélt szombat este az ECHO TV Heti mérleg című műsorában.

A házelnök ezt arra a műsorvezetői felvetésre mondta, hogy a baloldali sajtó szerint ki akarják söpörni a Kossuth teret, és hadat üzent a kormány a költészetnek is. Kövér László erre úgy fogalmazott: a rekonstrukció kapcsán"hecckampány, hisztériakeltés folyik". "Hadd legyek házelnökhöz méltatlan egy pillanatra, (...) nettó baromság, nettó rosszindulat" - tette hozzá.

Mint mondta, egyszerűen arról van szó, hogy "az Országgyűlés előtti tér abban az állapotában, formájában, amiben most látjuk, méltatlan ahhoz, hogy az ország közjogi főtere legyen". Rendbe kell tenni a teret, turisztikai szempontból, és az idők folyamán kialakult "szoborparkkal" is kezdeni kell valamit - fűzte hozzá Kövér László.

A házelnök azt mondta, hogy "az egész egy káosz" , majd hozzátette: "ehhez képest (...) Károlyi Mihály szobra, amelyik képzőművészeti alkotásként elsőrangú, kifejezi (...) Károlyi Mihály lényegét. A műsorvezető közbevetésére, hogy Károlyi komorságát, rossz hangulatát is visszaadja az alkotás, a házelnök azt mondta: "szerintem, ha van pokol, akkor valószínű Károlyi Mihály egész nap ott ül egy székhez lekötözve és nézi a saját szobrát."

A József Attila szobráról azt mondta, annak méltóbb helyet kell találni, mert jelenleg a járókelők csak az alkotás egy részét láthatják.

Kövér László kijelentette: "akik azzal vádolnak, hogy ideológia megfontolásból, a kulturkampf jegyében tisztogatást hajtunk végre a Kossuth tér szobrai között, elfelejtik, hogy volt egy eredeti állapot, 1945-ben, amit ideológiai megfontolásokból, tisztogatási szándékból fölforgattak".

Az Országgyűlés elnöke az őszi ülésszak kapcsán arról beszélt: lehetséges, hogy a jelenlegi helyzet miatt a parlament a munkáját nem tudja a korábban megszokott adventi időben befejezni, és azt január első heteiben is folytatniuk kell.

Az MSZP-ből távozott tíz képviselő frakcióalakítási kezdeményezése kapcsán Kövér László elmondta, elvi jellegű álláspontja, és javasolni is fogja, hogy azoknak a pártoknak lehessen parlamenti frakciója, amelyek megméretették magukat a legutóbbi választáskor.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. november 5.