Archívum

Archívum - 2011. december 8.


A gazdasági és politikai együttműködés bővítéséről tárgyalt az azeri házelnök

Gazdasági és politikai szinten is bővíteni akarjuk az együttműködést Magyarországgal - mondta Ogtay Asadov azeri parlamenti elnök, akit Kövér László házelnök fogadott a parlamentben csütörtökön.

A két fél nemcsak a parlamenteket érintő kérdéseket vitatta meg, de szó volt arról is, hogy megpróbálják kiszélesíteni az együttműködést a visegrádi négyek, a balti közösség, illetve a Grúziát, Ukrajnát, Azerbajdzsánt és Moldovát tömörítő GUAM-csoport között.

"Magyarország számára Azerbajdzsán stratégiai partner" - hangsúlyozta az örményországi születésű Asadov.

Kövér László kiemelte, hogy az utóbbi években egyre szorosabbá váltak az azeri-magyar kapcsolatok: 2008-ban megnyílt a bakui nagykövetség és Magyarországra látogatott Ilham Aliyev azeri elnök. 2010-ben pedig Bakuban járt Orbán Viktor miniszterelnök, és Magyarország csatlakozott az Azerbajdzsán-Grúzia-Románia Összekötő Csoporthoz (AGRI), amelynek célja, hogy az azeri gázt eljuttassa Európába. Ezt követően 2011 novemberében Schmitt Pál államfő utazott a kaukázusi országba.

Ezek a látogatások rámutatnak a magyar-azeri viszony fő csapásirányára, ami az energiaellátás forrásainak és útvonalának diverzifikálása. Ebből a szempontból Budapest fontos partnerre talált a dél-kaukázusi térségben - tette hozzá a magyar parlament elnöke, aki Asadov meghívására jövőre valószínűleg ellátogat Azerbajdzsánba.

Az ismert azeri gázkészletek 2,6 milliárd köbméterre, míg az olajtartalékok 7 milliárd hordóra tehetőek.

A parlamenti kapcsolatfelvételek hozzájárulnak a kormányzati együttműködés javulásához, valamint politikai háttértámogatást nyújthatnak a civil szféra és az üzleti körök kapcsolatfelvételéhez - tette hozzá Kövér.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. december 8.