Archívum

Archívum - 2015. szeptember 23.


Az agrárium sikeréhez az állami intézmények jó működése is kell

A gazdaság, benne az agrárium sikeres működéséhez nem elég a jó föld és a jó klíma, mindehhez szükséges az intézmények, köztük kiemelten a magyar állam jó működése is - hangsúlyozta az Országgyűlés elnöke szerdán Budapesten a 77. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás ünnepélyes megnyitóján.

Kövér László utalt arra, hogy negyedszázaddal ezelőtt a szabad világhoz való csatlakozás után az országban megjelentek az élelmiszeripari tömegcikkek, amelyek a magyar élelmiszeripari kapacitások leépülését, a magyar élelmiszerek piacvesztését, és a magyar élelmiszerek biztonságának csökkenését vonták maguk után.

Az étkezés és az élelmiszer előállítás az emberi kultúra része, amit az is jelez, hogy minden kisebb és nagyobb régió sajátos gasztronómiai és élelmiszer előállító kultúrával rendelkezik. Az OMÉK-on pedig a magyar termőföld, valamint az azt megmunkáló tudás, munka, és szorgalom mutatkozik be a felvonultatott belföldi és határon túli magyar termékek összességében - mondta.

Magyarország olyan államot épít, amely nem az idegen érdekeket képviseli a magyarok között, hanem a magyar érdekeket képviseli az idegen érdekek között - hangsúlyozta. "Olyan államot építünk, amely akár a magyar termőföldet, akár az unió határait kész és képes határozottan és jogszerűen megvédeni" - fogalmazott.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a magyar gazdaság kulcságazatának nevezte a mezőgazdaságot, egyben azt is hangsúlyozta, hogy a következő 20 évben az ipar mellett a mezőgazdaságnak is fontos szerepet szán a kormány a gazdaság fejlődésének megalapozásában.
Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a gazdák, élelmiszer előállítók ünnepének és a magyar élelmiszergazdaság legfontosabb bemutatkozási színterének nevezte a kiállítást. Szavai szerint a vidék élelmiszerei legjavát hozza Budapestre a helyi termékek évében. Az ország leghosszabb múltú kiállításán minden eddiginél több, 904 kiállító vesz részt - tette hozzá. Az elmúlt öt évben az agrárium termelése másfélszeresére nőtt, és a válságon túljutva növekedési pályára állt.

Az ünnepélyes megnyitó után OMÉK-díjakat adtak át.

Kövér László megnyitó beszédét itt olvashatják!

MTI

2015. szeptember 23.