Archívum

Archívum - 30 May 2011


Magyar hősök emléknapja - I. világháborús emléktáblát állítottak vissza a Parlamentben

Az I. világháború hőseinek áldozata, kötelességük teljesítése hozzátartozik mindazokhoz, akik a Parlament falain belül, a nemzetért dolgoznak - mondta az Országgyűlés elnöke a magyar hősök emléknapján. A honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta: fontos jelkép, hogy a magyar honvédség éppen az emlékünnephez kapcsolódóan veszi át a Szent Korona őrzését.

Kövér László minderről azt megelőzően beszélt, hogy közjogi méltóságok, miniszterek és országgyűlési képviselők jelenlétében leleplezte az Országház falára visszahelyezett, az 1910-1918-as Ház I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült domborművet.

A házelnök hangsúlyozta: a nemzetért, a szabadságért hősi halált halt áldozatok megtették, amit kellett és lehetett, "a számunkra elképzelhetetlen nyomorúságba szálltak alá, a testi és lelki szenvedés elmondhatatlan bugyrait járták meg". Az Országgyűlés közössége kegyelettel ápolta emléküket, a legnagyobbak között emelt táblát tiszteletükre.

"Amikor azonban a létező szocializmus diktatúrája a végképp eltörölni jegyében át akarta írni a történelmet, valamilyen okból az I. világháború hőseinek emlékét is meg akarta semmisíteni" - mondta Kövér László, hozzátéve: "ismerjük azt a bornírt buzgalmat, amellyel az Országgyűlést is megpróbálták a maguk képére formálni".

A házelnök kiemelte: csak a Házban dolgozók lelkiismeretének és leleményességének köszönhető, hogy a tábla egy raktárban túlélte az időket.

"A haza védelme abból lesz, ahogy az egyes emberek és a belőlük fölépülő közösségek összeadják erejüket a hazáért" - mondta az ünnepségen a honvédelmi miniszter.

Az 1910-1918-as Magyar Országgyűlés I. világháborúban hősi halált halt tagjainak és tisztségviselőinek emlékére készült táblát az ünnepségen a magyar honvédség püspökei áldották meg és szentelték meg. A dombormű egy szétterjesztett szárnyú turulmadarat ábrázol, amely a szájában lévő karddal védi a magyar koronát, hátterében pedig Csaba vitéz vezetéséve paripás hősök vágtatnak.

Május utolsó vasárnapja 1925 óta a magyar hősök emléknapja. Az Országgyűlés 2001-ben iktatta törvénybe a magyar hősök emlékünnepét. 1925 és 1944 között a nap nemzeti ünnep volt, ám a II. világháború után politikai üzenetet és eszmeisége miatt tilalommal sújtották.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

30 May 2011