Archívum

Archívum - 20 August 2011


Kövér László: az egység megteremtése a feladat most is

A feladat a magyarok számára a XXI. században is az, hogy megteremtsék az egységet, előhívják az erős magyar állam eszményét - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédében a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Abaújszántón tartott ünnepségen szombat este.

Az abaúji település dísztere megtelt ünneplőkkel, köztük voltak azok a határon túli magyarok is, aki állampolgársági esküt tettek az államalapítás ünnepén.

Kövér László úgy fogalmazott: az anyaország egységét kell továbbvinni a határokon átívelő nemzeti egyesítés keretében; össze kell fogni, hogy ismét "közös alkotóerővé válhassunk".

Mint mondta, a magyar állam nemcsak attól volt erős, hogy nagy területet ölelt át, hanem "mert örök eszményként több mint egy ezredéven keresztül ott lebegett a magasban". Így volt képes arra, hogy ha fizikai valójában végveszélybe került is az ország, újra és újra egységbe hívta az összmagyarságot - fűzte hozzá.

A magyar államiság eszményéért voltunk képesek mindig újrakezdeni, szinte a semmiből új világot teremteni - mondta a házelnök, majd egy mese tanulságaiból idézve úgy fogalmazott: nem illesztőfű és ráolvasás vagy bűbáj eredménye az, hogy a határainkon kívül rekedt magyarok ismét érezhetik a hovatartozást, hanem annak, hogy végre kimondtuk, kőbe véstük, törvényekbe foglaltuk: összetartozunk. Ezt pedig úgy hívják, egység - jelentette ki a házelnök, és szavait taps fogadta.

Az elmúlt években az anyaországi magyarok megtapasztalhatták azt is, amit a határon túli honfitársaik évtizedek óta a bőrükön éreznek, azt, hogy milyen kisebbségben élni a hazájukban. A szocialista-liberális kormányzás ugyanis 2002-től másról sem szólt, mint arról, miként lehet a magyarokat a saját hazájukban másodrendű állampolgárokká tenni - mondta Kövér László.

Úgy fogalmazott: csupán egy hajszál választott el attól, hogy totális csődbe vigyék az országot, "mi viszont- képletesen szólva - megtettük azt a bizonyos csikorgó fékű, kipörgő kerekes fordulatot, és végre évek után először, ha lassan is, de távolodunk a bajtól". Európa alatt viszont még mindig mozog a föld, lejt a kontinens a mélység felé, és amit elvisz az ár, a jég, azt csak rengeteg munkával lehet visszaépíteni - tette hozzá.

Új verseny zajlik a világban, és csak örülhetünk, hogy csapatunkat erősítik a határokon túli magyarok is - hangsúlyozta.

A történelmi múltra utalva a házelnök kifejtette: "a biztonság számunkra ma sem arany ékszerekhez, nem is svájci bankszámlán kamatozó bankbetéthez kötődik, és nem valamely adóparadicsomba menekített offshore céghez, hanem az otthon melegéhez. A biztonság elsősorban földet, házat, hazát jelent a számunkra".

Az ünnepi beszéd után tette le állampolgári esküjét mintegy háromszáz határon túli, egyebek mellett Székelyudvarhelyből, Besztercéről, Brassóból és Marosvásárhelyről érkező magyar.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

20 August 2011