Archívum

Archívum - 10 September 2011


A zalai településeket jelképező életfát avattak Zalaváron

Felavatták a Makovecz Imre által tervezett Zalai Életfát, a megye összes településének nevét felsoroló műalkotást szombaton Zalaváron. A megye napja alkalmából átadták a zalai kitüntető címeket is.

A megye ezer évvel ezelőtti írásos említésének évfordulóján a múlt évben avatott - szintén Makovecz Imre által megálmodott - Milleniumi Emlékmű belsejében most felállított kompozíció avatásán Kövér László, az országgyűlés elnöke beszélt.

A zalavári emlékpark közepén olyan fa áll, amelynek "saját ideje és saját helye van" - mondta. A titok a leveleiben van, ezek éppen annyit számlálnak, ahány település található Zalában. A legvarázslatosabb titka a gyökere, amiről tudjuk, hogy létezik, de mégsem láthatjuk, de ami a föld legmélyére, a történelmi múltba kapaszkodik.

A parlament elnöke hangsúlyozta: az ember anyagi természetű és lelki, kulturális örökséget kap és ad át tovább a következő nemzedéknek. "A legfontosabb az eleinktől kapott lelki kincs, a nemzeti kultúra és gazdagítása". A kérdés, hogy miként tudjuk megőrizve meghaladni az elődeinktől megörökölt értékeket, mindazt, ami gondozásra és áthagyományozása érdemes, de ezzel együtt "lemetszeni a vadhajtásokat, hogy különb emberek legyünk, és különb embereket faragjunk a gyermekeinkből."

Az országok városok, megyék, falvak "erejét, hangulatát, történelmi súlyát és jelenét az emberi szellem alkotásaiban, a műemlékek, templomok, szobrok körül, a kiállító- és koncerttermekben találjuk" - fejtette ki Kövér László a Szent István, Bulcsú vezér és Kolon ispán domborműve által körülölelt életfa avatásán.

A Zalavár Várszigeten, a történelmi emlékparkban tartott ünnepség és az estig tartó családi nap keretében adták át Zala megye kitüntető címeit. A megye díszpolgári címét Németh János keramikusművész kapta a megyegyűlés elnökétől. Számos más díj mellett az idén is átadták a Családdal Zaláért kitüntetést, amelyet ezúttal Szelestei Tamás orvos, főorvos vehetett át, aki öt gyermekével és húsz unokájával "példamutató keresztény nemzeti szellemben" végzi munkáját.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

10 September 2011