Archívum

Archívum - 19 December 2013


Beszéd a Gábor Dénes-díj átadásán

Tisztelt Kuratórium!
Tisztelt Díjazottak!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Találjuk fel a jövőt – biztat mindannyiunkat Gábor Dénes.

Mai találkozásunkon olyan embereket ünneplünk, akik egy-egy területen jövőt nyitottak. Új jövőt a tudományban és a technológiában, s ezzel új jövőt az ipar és az üzlet számára, s így munkavállalók százainak és ezreinek, helyi közösségeknek és az államnak magának. Egy-egy ilyen sikeres ember sokakat képes sikeressé tenni. A Gábor Dénes-díj, amelyet az Önök közössége egy negyed százada alapított és ad át az arra érdemeseknek, azt fejezi ki: szükségünk van az ilyen emberekre.

A világ, amelyben élünk egyre inkább globalizálódik. Globális gazdaság, globális biztonság, globális tudomány – mindennap találkozunk ezekkel a gondolatokkal.

A kérdés, hogyan maradhatunk meg, hogyan gyarapodhatunk, hogyan boldogulhatunk ebben a globális világban?

Miként találhatjuk meg a magunk helyét, a magunk szerepét, a magunk hasznát? Miként őrizhetjük meg szabadságunkat, önazonosságunkat, jövőnket?

A tudás és a belőle kinövő innováció nemcsak gazdasági kérdés, hanem demokrácia és szuverenitás kérdése is. Csak az a nemzet maradhat meg önállónak, tarthatja meg a maga életét, amely képes újra meg újra, napról napra megteremteni a megmaradás és a gyarapodás gyakorlatias feltételeit. Csak azok az országok kerekedhetnek felül a nehézségeken, azok tudják előnyükre fordítani a dolgokat, amelyek új utakat, új megoldásokat keresnek és találnak, s amelyek be tudják vonni mindennapjaikba a legújabb tudományos és műszaki eredményeket. Az efféle teljesítmény minden nyelven beszél. Gábor Dénes műszaki alkotásai megváltoztatták a világot, hatalmas tömegek használják mindennapi életükben, tudományos felfedezései megalapozták a jövőt – mindannyiunk jövőjét.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Csak ott élhetnek és alkothatnak igazán nagy szellemek, ahol nyitott a tér és lehetőség van a pálya felépítésére és befutására. Gábor Dénes pályafutását egy fejlődő gazdasági környezetben kezdte a Monarchiában. A történelem megakadályozta, hogy itt járhassa be azt az utat, amire hivatott volt. A Gábor Dénes-díjat olyan időkben alapították, amikor a rendszerváltoztatás kezdetén feltűnt a remény, hogy a diktatúra idején elsüllyesztett eredmények, elvesztegetett tehetségek után minden a helyére kerülhet.

Nos, ma már elmondhatjuk, hogy maguktól nem kerültek helyükre a dolgok a tudományban – éppen úgy, ahogy az élet más területein sem. Nagyon sokat kell dolgoznunk azért napjainkban is, hogy a helyükre kerülhessenek – éppen úgy, ahogy az élet más területein is.

Ahhoz, hogy sikeresek legyünk, jól kell tudnunk együtt dolgozni. A kormánynak és az Országgyűlésnek a gazdaság és a tudomány szereplőivel, az államnak a polgáraival. Nagyon fontos, hogy mindenekelőtt azokat a kapcsolatokat erősítsük meg a világban, amelyek alapvetően hozzánk tartoznak. Ennek jegyében a Gábor Dénes-díjat most már a külhoni magyar feltalálók is megkapják. Fontos továbbá, hogy azokra is gondoljunk, akik majd ez után fogják kitalálni a jövőt: a középiskolások pályázatai sok tehetséges fiatal számára kínálnak lehetőséget.

Tisztelt Kuratórium!

Huszonöt esztendő nagy idő. Ez alatt ez a közösség a maga erejéből nagyon sokat tett azért, hogy a dolgok a helyükre kerüljenek és az arra érdemesek elismerést kapjanak. Szomorú aktualitást ad ennek Tóth Klára professzor asszony tegnapi temetése. Õ kezdetektől egyik motorja volt ennek a nagyszerű kezdeményezésnek, hálával és tisztelettel gondolunk rá.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Az adventi időszakban, az év végéhez közeledve az Országgyűlés nevében kívánok Önöknek és a magyar tudomány valamennyi képviselőjének Áldott Karácsonyi Ünnepeket és Békés, eredményekben gazdag újesztendőt!

Sajtószolgálat

19 December 2013