Archívum

Archívum - 13 de enero de 2011


Kövér: a litvánok is nehezen viselik a kettős mércét

Kövér László szerint Litvániában is nehezen viselik a náci és a kommunista bűnök megítélésénél a kettős mércét. Az Országgyűlés elnöke - mint arról az MTI-nek beszámolt - erről Vilniusban szólt, ahol beszédet mondott a Szabadság Örömtüzeinek Ünnepén. A rendezvényt a litván függetlenségi törekvések 20 éves évfordulója alkalmából, Litvánia nemzeti ünnepén tartották.

Kövér László kétnapos litvániai tartózkodásának zárónapján csütörtökön az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy beszédében kitért arra: Magyarországon is elfogadhatatlannak tartják ebben a kérdésben a kettős mércét. Hangsúlyozta, hogy a nácikat elszámoltatták és felelősségre vonták, a kommunistákat azonban nem. Hozzátette, hogy Litvániában ez a kérdés még aktuálisabb, mert annak idején, 20 évvel ezelőtt, Vilniusban 14 fiatal vesztette életét, amikor összecsaptak a függetlenségi törekvéseket megakadályozni akaró szovjet alakulatokkal.

A magyar parlament elnöke szerdán utazott Litvániába. A látogatás első napján Vilniusban rövid megbeszélést folytatott Irena Degutiene parlamenti elnökkel. Csütörtökön részt vett a litván parlament emlékülésén a Szabadság Védelmezőinek Napja alkalmából, délután pedig megkoszorúzta az 1991-es januári események áldozatainak sírját.

Litvánia 1990. március 11-én kiáltotta ki a függetlenségét. A következő évben, január elején a szovjet katonaság szállta meg a főváros, Vilnius stratégiai pontjait, de a nemzetközi tiltakozás és a tömeges ellenállás miatt három nap múlva visszavonult az utcákról. A parlamentet százezer ember védte élő pajzsként. Az összecsapások során 14 litván állampolgár vesztette életét. Január 13-át Litvánia nemzeti ünnepévé nyilvánították.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

13 de enero de 2011