Archívum

Archívum - 8 de marzo de 2011


Kövér László szerint időszerűek Magyary Zoltán közigazgatási gondolatai

A közigazgatás feladata a cselekvés. A jogállamban ezt a jogrend szabályozza - idézte Magyary Zoltán, a közigazgatás és a pénzügyi jog múlt századi professzorának szavait Kövér László, amikor a tudós két ismét kiadott művét méltatta kedden a Parlamentben. Az Országgyűlés elnöke időszerűnek ítélte Magyary műveinek újbóli megjelentetését most, amikor a közigazgatás megújítása napirenden szerepel.

A jogállam nem olyan, mint az egyiptomi piramisok, amelyet alkotóik az örökkévalóságnak építettek. A jogállam olyan épület, amelyet naponta toldozni-foldozni kell. Visszarakni a cserepeket, kijavítani a falakat, hogy ne rágja ki a szú - fogalmazott a könyvek bemutatóján az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, hogy a közigazgatás az elmúlt 20 évben mélyrepülésben volt, aminek az egyik jellemzőjeként minősítette a bürokrácia öncélúvá válását. Ez szerinte lehetetlenné teszi az állam küldetésének betöltését, az emberek szolgálatát. Éppen ezért a politikus nagyon időszerűnek ítélte Magyary Zoltán közigazgatással kapcsolatos gondolatait.

Most a tudós két művét - az egyiket hasonmás kiadásban - adták ki újra. A magyar állami költségvetési joga című 1923-ban, A közigazgatás és az emberek: ténymegállapító tanulmány a tatai járási közigazgatásról pedig 1939-ben jelent meg először.

Forrás. MTI

Sajtószolgálat

8 de marzo de 2011