Archívum

Archívum - 9 de marzo de 2011


Kövér: Magyarország stratégiai kérdésnek tartja a Nyugat-Balkán uniós integrációját

Magyarország az uniós elnökség stratégiai kérdésének tartja a Nyugat-Balkán európai integrációjának felgyorsítását - jelentette ki Kövér László, az Országgyűlés elnöke szerdán Újvidéken.

"Szeretnénk, ha uniós elnökségünk ideje alatt Horvátország csatlakozási tárgyalásainak a végére pontot tudnánk tenni, s igyekszünk mindent elkövetni, hogy Románia és Bulgária schengeni csatlakozása elől elháruljanak az akadályok" - mondta a magyar házelnök azt követően, hogy tárgyalt Slavica Djukic-Dejanoviccsal, a szerb Nemzetgyűlés elnökével és Egeresi Sándorral, a vajdasági képviselőház elnökével.

Hozzátette: ezt a folyamatot akkor tekintjük lezártnak, ha a Balkánon nem lesz egyetlen fehér folt sem, amely unión kívüli területet jelöl.

Kövér László elismeréssel szólt a magyar és a szerb államfő kezdeményezésére létrejött történészi vegyes bizottság munkájáról, amely konkrét eredményeket is hozott.

"Kijelenthetjük, az, ami történt a második világháború végén tragédia volt. Bűnöket követtek el konkrét emberekkel és közösségekkel szemben, s ezek megérdemlik az elismerést és a rehabilitációt" - hangsúlyozta a politikus a Délvidéken magyarokat ért atrocitásokra utalva.

A magyar házelnök kitért arra, hogy hamarosan a parlament elé kerül az új alkotmány tervezete, s az alaptörvény elfogadását követően a közjogi rendszerrel kapcsolatos jogszabályok kerülnek sorra. Ennek részeként meg kell találni a megoldást, hogy a magyarországi etnikai kisebbségek parlamenti képviselettel rendelkezzenek 2014-től - mondta Kövér László.

A politikus kifejtette, nincsenek elháríthatatlan akadályok az előtt, hogy a két ország közösen kialakítsa azokat a normákat, amelyek megnyugtatóan rendezik a kisebbségek helyzetét.

Kövér László újságírói kérdésre válaszolva, a legutóbb Temerinben megjelent magyarellenes falfirkák kapcsán elmondta: az utóbbi időben a szerb rendőrség sokkal komolyabban veszi az ilyen jelenségeket, és gyorsabban elfogja a tetteseket, s ez önmagában visszatartó erő. Ez azonban nem rendőri, hanem kulturális kérdés - fűzte hozzá.

Szerdán késő délután Kövér László részt vesz a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület lakossági fórumán Bácsgyulafalván.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

9 de marzo de 2011