Archívum

Archívum - 22 de enero de 2014


Köszöntő a Hungarikum fogadáson

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Minden nemzet másként szerzi meg a betevőre valót. A németek úgy mondják: megszolgálják a pénzt, az amerikaiak megcsinálják, a spanyolok elnyerik. Mi magyarok: keressük a pénzünket.

A hungarikumok hozzánk tartoznak. Ha nagyon egyszerűen akarjuk megfogalmazni mik is lennének a hungarikumok, azt mondhatnánk: olyan teljesítmények, amelyeken keresztül mi, magyarok kerestük és keressük a boldogulásunkat. Egyfelől a megélhetés, másfelől a jó, a teljes élet lehetőségeit. A hungarikumok nem egyszerűen nagyszerű dolgok, hanem arról is beszélnek, hogy milyenek is vagyunk mi valójában.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Minden hungarikum története sikertörténet. Olyan sikertörténet, ami egyfelől az egész nemzet számára jelentett és jelent minőséget és örömet, s ami ezért összeköt mindannyiunkat. Másfelől olyan sikertörténet, ami a külföld számára is értéket jelent, jelenthet: a magyar látásmód, gondolkodás, ízlés sikerét, amire érdemes odafigyelni, amit érdemes megkóstolni, amit érdemes kipróbálni – és érdemes hosszútávon beépíteni a mindennapokba.

Erősen hisszük: minden hungarikum olyan sikertörténet, aminek még nem jutottunk a végére. Sőt, abban bízunk, hogy igazi diadalmenetük a világ számára is és idehaza is csak ezután kezdődik igazán.

Ahhoz, hogy ez valóban így legyen, nagyon sok elkötelezett ember bölcs, körültekintő, ügyes, kitartó és szellemes munkájára van szükség. És legfőképpen: közös munkájára. Büszkén mondom az Országgyűlés kivette a részét ebből a munkából: hosszas és körültekintő egyeztetés után 2012-ben megszületett a hungarikum törvény, ami új lehetőségeket, új pályákat nyit meg mindazok előtt, akik ezt az ügyet sikerre akarják vinni. Szeretném most is leszögezni: mindig számíthatnak az Országgyűlés munkájára. Számíthatnak ránk, hiszen ez az ügy, nemzeti ügy.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A régi, bibliai igazság szerint aki kér, kap, aki keres, az talál és a sokáig zörgetőnek kinyitják az ajtót. Ha keresünk – találunk.

Azt kívánom mindazoknak, akik hungarikumokon keresztül megkeresik és megtalálják a kenyerüket és ezzel mindannyiunk érdekében az országot is gyarapítják, legyenek nagyon sikeresek küldetésükben!

Sajtószolgálat

22 de enero de 2014