Archívum

Archívum - 31 de marzo de 2014


Beszéd kórház felújítás átadásán

Tisztelt Háznagy Asszony!
Főtisztelendő Püspök Úr!
Tisztelt Polgármester Úr!
Tisztelt Főigazgató Asszony!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

„Nem hiszek a körülményekben. Azok az emberek, akik boldogulnak ebben a világban, olyanok, hogy reggel felkelnek és megkeresik azokat a körülményeket, amelyekre szükségük van. Ha nem találnak ilyet, megteremtik őket.” – írja George Bernard Shaw.

Nos, a tapasztalat azt mutatja, hogy nem csak egyes emberekre, de nemzetekre, városokra és minden emberi közösségre is igaz ez a gondolat. Csak azok lehetnek sikeresek, akik megismerik, és kemény munkával felhasználják a lehetőségeiket – ha vannak. Ha nincsenek, bátran keresnek új utakat és megteremtik az új lehetőségeket.

Mindannyian látjuk, hogy az élet ma különösen gyorsan változik. Ha kézbe akarjuk venni mindennapjainkat, ha mi magunk akarjuk alakítani a jövőnket, gyorsnak, határozottnak és bátornak kell lennünk. Gyorsnak, határozottnak és bátornak kellett lennünk 2010-ben is, amikor egy sodródó vagy inkább zuhanó országot, a családoktól az önkormányzatokon át az államig tudatosan eladósított, az összeomlás irányába tántorgó országot vettünk át.

Gyorsnak, határozottnak és bátornak kellett lennünk, hogy megtaláljuk vagy megteremtsük azokat az utakat, amelyek kivezetnek a nemzet szinte teljes életét körülfogó válságból.

Kimondtuk és be is bizonyítottuk, hogy nincs olyan része a nemzet életének, amit ne lehetne elkötelezett közös munkával megfordítani.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A 2002 és 2010 közötti kormányzati politika következtében az egészségügyi ellátórendszer szintén az összeomlás határára érkezett. A több százmilliárdos forráskivonások az ellátórendszer leépítéséhez, nagy múltú kórházak bezárásához és kaotikus beteg-beutalásokhoz vezettek.

Sokáig hallgattuk ebben az országban, hogy mit miért nem lehet megcsinálni. Sokáig hallgattuk azt, hogy mivel a korábbi egészségügyi kormányzat nem tud mit kezdeni vele, az egészségügyet magánkézbe kell adni, magán monopóliumok haszonszerzési területévé kell tenni. Szerencsére ezt a népszavazáson – pártállásra való tekintet nélkül – az egész ország közös erővel meg tudta akadályozni.

Elmondhatjuk: négy év alatt az összeomlás szélén megörökölt egészségügyet sikerült újjáélesztenünk. Nem történt csoda: nagyon sok fájdalmas gond és baj van az egészségügy területén most is, nagyon sok feladatot kell még megoldani. De azt, amit négy év alatt meg lehet tenni, azt megtettük, a munkát, amit az adott lehetőségek között lehetett, azt elvégeztük.

A szocialista kormányok 2003 óta nem emelték az ágazatban dolgozók fizetését, 2010 után több lépcsőben mintegy 100 ezer orvosnak és ápolónak emelkedett a bére, a rezidensek számára pedig ösztöndíjprogramokat hirdettünk. Ennek is köszönhetően sikerült lelassítani az egészségügyi dolgozók elvándorlását: kevesebben mennek most, mint 2009-ben.

2008 és 2010 között egyetlen új mentőautó beszerzésére sem került sor. 2010 óta 120 db új mentőautó állt munkába, és további 178 mentőautó beszerzése van folyamatban. 22 új mentőállomás épül, és 60 állomás újul meg. Emiatt a mentő a korábbiaknál is gyorsabban - az ország területének több mint 90 százalékán 15 percen belül - kiérkezhet a betegekhez.

300 milliárd forintot meghaladó fejlesztés történik az egészségügyi intézményekben és csaknem 400 uniós fejlesztési program zajlik vagy már be is fejeződött az ország különböző pontján. Ez a kórház, amelynek elkészültét ünnepeljük, egy közülük!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Ma újra avatószalagot vágunk át. Ez azt jelenti, hogy sok ember közös munkájával ismét sikerült egy nagyszabású alkotás megvalósulása elől elhárítani minden akadályt. Brüsszeltől Budapesten át Kaposvárig nagyon sokan és nagyon sokat dolgoztak e nap sikeréért: pályázatot írtak, hivatali munkát végeztek, terveket készítettek és valóra váltották mindazt, ami a tervekben szerepelt: felépítették ezt a kórházat.

Köszönjük mindenkinek az erőfeszítéseit!

Munkájuk eredményeként 400 ezer ember számára válik hozzáférhetővé egy modern, 21. századi szemléletű és felszereltségű, a nap 24 órájában folyamatosan működő kórház. Kényelmes és korszerű a betegeknek és a gyógyító személyzetnek egyaránt. Az újonnan kiépített infrastruktúra a legkorszerűbb technikák befogadására alkalmas, és van lehetőség a további fejlődésre is. Ez a kórház most a legjobb eszközöket adja az orvosok és a nővérek kezébe, hogy a maguk emberségével és szaktudásával gyógyítsanak.

Tisztelt Kaposváriak!

2010-ben új korszakot kezdtünk meg. Rövidesen mindaz, amit tettünk mérlegre kerül. A kérdés az, hogy tudjuk-e folytatni ezt az új korszakot, az építkezés, a megerősödés korszakát a város, az ország, a nemzet életében? Tudunk-e hosszútávon egy felívelő pályán mozgásban lévő, polgárainak otthont és megélhetést, lehetőségeket és jövőt kínáló Kaposváron és Magyarországon élni?

Együtt kell döntenünk, együtt kell választanunk. Nem hibázhatjuk el!

Isten adjon erőt és bölcsességet ehhez a választáshoz!

Sajtószolgálat

31 de marzo de 2014