Archívum

Archívum - 1 de septiembre de 2014


Beszéd a horvát tannyelvű iskola tanévkezdésén

Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Nagykövet úr!
Tisztelt Meghívott Vendégek!
Tisztelt Tanári Kar!
Kedves Lányok és Fiúk! Kedves Diákok!

“Nem szégyen attól tanulni, aki többet tud, (…) de szégyen megkötni a tudatlanságban (…) s nem tanulni. Ha jól viseljük magunkat (…) minden ember meglát, ha rosszul, akkor nem kerülhetjük az ujjal való ránk mutatást.”

Egy hat nyelven tökéletesen beszélő, Európában is híres magánkönyvtárral rendelkező ember vetette papírra ezeket a sorokat. Nem a tegnap, hanem csaknem négyszáz esztendővel ezelőtt, ezáltal is igazolva, hogy vannak örökérvényű igazságok. A korabeli világ legnagyobb hatalmaival csatázott, de életével mindenekelőtt azt bizonyította, hogy mindig a tudás a legnagyobb hatalom. Zrínyi Miklósnak hívták ezt az embert, aki azóta is magyarok és horvátok közös büszkesége, nemzeteink közös sorsának és barátságának egyik történelmi jelképe.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Barátaim!

A hetven esztendős múlttal és több mint húsz esztendős intézményi önállósággal rendelkező Horvát Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Kollégium több mint egy oktatási intézmény: a magyarországi horvát közösség egyik legértékesebb közművelődési-kulturális központja, ifjúsága révén a magyar-horvát közös jövő egyik erős vára, amelynek kapui nyitva állnak mind a horvátok és magyarok, mind a horvát kultúra iránt érdeklődők számára.

Ez az intézmény a magyar és a horvát államnak egyaránt fontos.

Magyarország 2011-ben elfogadott új Alaptörvényében rögzítettük, hogy „a Magyarországon élő nemzetiségek államalkotó tényezők”, és országgyűlési határozatban azt is kimondtuk, hogy „a nemzetiségek sokszínű kultúrájának, szellemi, tárgyi emlékeinek, hagyományainak megőrzése anyanyelvük ápolása és fejlesztése az egész nemzet számára pótolhatatlan, védendő értéket jelent.”

Tettük ezt azért, mert hiszünk abban, hogy Magyarországon mindenkit megillet az egyenlő méltósággal élhető élet joga, mindenkit megillet az anyanyelvéhez, kultúrájához és szabadon vállalt önazonosságához való joga, amely soha nem lehet a mennyiség, a számbeli kisebbség vagy többség kérdése, hanem ezen jogok gyakorlásában mindig az értékteremtő minőségnek kell irányadónak lennie.

Tettük ezt azért, mert meggyőződésünk, hogy Magyarország és valamennyi szomszédja egymásra utalt országok, és ezen egymásra utaltságunkban az országainkban élő nemzeti közösségek nem tehertételei és veszélyei, hanem erőforrásai és esélyei az országaink közötti jó együttműködésnek, amely térségi együttműködés nélkül nem lehet tartós jólét és biztonság egyetlen országban sem.

Kedves Lányok és Fiúk!

El kell mondanom, nagyon számítunk rátok. Sokszor mondják azt, hogy az ilyen kétnyelvű, kétkultúrájú embereknek, mint amilyeneknek Ti is készültök, hídszerepet kell betölteniük. Ez egy szép gondolat, egy szép hasonlat – de ne ijedjetek meg a kifejezés magasztosságától. Ez annyit jelent, hogy másoknál jobban fogjátok érteni, miként gondolkodik egy magyar ember és miként gondolkodik egy horvát ember. Érteni fogjátok mindkét nyelvet, ismerni fogjátok mindkét történelmet. Jobban tudtok majd segíteni abban, hogy a magyar és horvát emberek egymásra találjanak, hogy megtalálják a megoldásokat a közös problémákra.

Az út, amely előttetek áll, több mint ezer esztendős: ennyi ideje vagyunk szomszédok jó és rossz időkben. Az, hogy miként alakul majd közös jövőnk, leginkább a Ti kezetekben lesz. Azt szokták mondani: azok tartoznak össze, akiknek vannak közös élményeik, vannak közös feladataik, figyelnek egymásra, ismerik egymást, azaz van közös életük.

Azt kívánom Nektek, hogy Zrínyi Miklós szellemiségének megfelelően legyetek hűségesek a horvát és a magyar nyelvhez és kultúrához egyaránt, legyetek összetartóak az osztályotokban, ebben az iskolában, és tartozzunk össze nemzetünkben és hazánkban – mindkét országban. Jó tanévet és jó tanulást kívánok Nektek! Szárnyaljátok át az előttetek álló ismeretlen tanévet, és az év végén a bizonyítványotokkal is szerezzetek örömöt szüleiteknek, tanáraitoknak!

Tisztelt Pedagógusok!

A munkára, a rendre, becsületre, szépre, jóra és kötelességre való nevelés mellett Önöknek megadatik, hogy a magyar és horvát nemzeti együttélés új nemzedékeinek is egyengessék lépteiket. Kívánok Önöknek sok erőt és lelkesedét, elkötelezettséget és jó kedvet bőséggel, hogy sikerrel teljesíthessék a küldetésüket!

És kívánok magunknak még sokszor húsz ilyen szép tanévnyitót, köszönöm, hogy itt lehettem!

Sajtószolgálat

1 de septiembre de 2014