Archívum

Archívum - 17 de diciembre de 2019


Köszöntő a Gábor Dénes díjak átadásához

Országház, Felsőházi terem

Tisztelt Kuratórium! Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Kedves Vendégek!

Isten hozta a Novofer Alapítvány Gábor Dénes nevét viselő díja harmincadik díjátadó ünnepségének résztvevőit az Országházban.
Ha jól tudom, ez a tizenötödik ünnepség ezen falak között.

Kívánom Önöknek, hogy a következő harminc esztendőben is itt találkozzanak a Kuratórium és díjazottai, ugyanis a magyar műszaki és természettudományos alkotóerő elismerésére talán nincs méltóbb helyszín, mint a nemzeti géniusznak az Országház épületében testet öltött épített öröksége.

A magyar műszaki szellemi alkotások elismerése érdekében létrehozott Novofer Alapítvány alapítói pontosan értették az idők szavát, amikor 1989-ben létrehozták az alapítványt, ugyanis akkor az egész társadalom arra készülődött, hogy megváltoztatja a jövőhöz fűződő viszonyát: a magyar emberek többé nem statisztái vagy elszenvedői, hanem végre ismét alakítói akartak lenni a saját jövőjüknek.
Ez volt az 1990-ben bekövetkezett demokratikus rendszerváltoztatás lényege, célja és értelme.

A Kuratórium harminc esztendővel ezelőtt akkor is ihletett volt, amikor képletesen szellemi védnökének és egyben díja névadójának Gábor Dénest választotta. Nemcsak azért, mert a XX. századdal együtt született magyar tudós teljesítményét Nobel díjjal ismerte el a világ, hanem azért is, mert Gábor Dénes a szó legnemesebb értelmében humanista volt, aki szenvedélyesen hitt abban, hogy az embernek megvan a képessége arra, hogy emberivé tegye a jövőt; meggyőződése volt, hogy a jövő biztonságának és egyensúlyának feltételei az emberi hit, tudás és akarat által megteremthetők.

Nem mindenki gondolja ezt így azok közül, akiknek befolyása van a világ dolgainak alakulására.

Egy szintén világszerte ismert honfitársunk, Soros György például úgy tartja magáról, hogy „(...) a bizonytalanság szakértőjének mondanám magam. Az egyensúly megszűnésére figyelek. Ez olyan jelzés számomra, amely beindít, és amelytől felgyorsul a vérem. (...) én a stabilitás és a káosz határmezsgyéjén szeretek élni.”

A mi hősünk, Gábor Dénes nem a bizonytalanság és az egyensúlytalanság, hanem a biztonság és az egyensúly világszakértője volt, őt nem a káosz, hanem a stabilitás vágya vezérelte.

Szavai szerint „a természettudományok és a humanista hagyományok összeötvöződése életfontosságú lesz a jövőben, mert a tudomány úgy bele fog szólni az emberek életébe, mint még soha.”

Mi, magyarok ezért tartjuk az ő szellemi hagyatékát irányadónak a XXI. században is, ezért köszönjük meg ma is a Novofer Alapítvány alapítóinak, hogy harminc esztendővel ezelőtt Gábor Dénes szellemi örökségére építették az alapítványukat, és ezen örökséghez hűségesek maradtak az elmúlt három évtizedben.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

„Előttünk áll a természettudományok nagyszerű katedrálisa, de a legtöbb ember számára láthatatlan maradt (...) fontos, hogy azt láthatóvá tegyük minél több ember számára.” Ezekkel a szavakkal fogalmazta meg tudománynépszerűsítő hitvallását Gábor Dénes.
A Gábor Dénes díjosztó harminc esztendeje az adventi gyertyagyújtások időszakában egy magyar lámpásgyújtás is, amelynek fénye mindenkit segít a természettudományok egyetemes katedrálisának felfedezésében, segít a magyar műszaki alkotóerő felmutatásában és közösségi elismerésében, és segít a magyar tudományosság határokon átívelő összefogásának erősítésében is.

Sokan lennénk kíváncsiak arra, miként értékelné Gábor Dénes jelen korunkat, mint az ő korának megvalósult jövőjét?
Bizonyára nagyon érdekelné a jelenünk. Nemcsak a sok technikai újdonság, amely egy emberöltő alatt összegyűrte a távolságot, kitolta az emberi élet határait, hanem az is, ment-e előre ezáltal a világ?

A korszellem miatt azonban a jelen korunk egyre inkább aggódva gondol a jövőre.
Sokkal inkább fenyegetést látunk benne, rajtunk túlnövő, kezelhetetlenné váló gondokat: demográfiai egyensúlytalanságot, globális felmelegedést, kezelhetetlen hulladékproblémát, vízhiányt, energiahiányt, megújuló migrációs válságokat.
A jövőtől való félelemmel, szorongással és tehetetlenséggel szemben tulajdonképpen ma is egyetlen orvosság van: az, amit Gábor Dénes is felismert és alkalmazott a XX. században. Annak a hite, tudása és akarata, hogy a jövő csak az ember által alakítható, és csak az ember javára alakítandó, vagy ahogy Gábor Dénes fogalmazott: a jövő feltalálható.

Feltalálhatóak azok a műszaki megoldások, amelyek egy-egy részprobléma legyőzéséhez szükségesek.
Ehhez azonban emberek kellenek.

Emberek kellenek, akik fel tudják ismerni, és megfelelő kérdésekkel sarokba tudják szorítani, megoldható állapotba tudják hozni a problémákat.

Emberek, akik ismerik az átjárást a tudomány és az ipar, a mindennapi élet különböző területei között, és meg tudják találni a megfelelő lehetőségeket arra, hogy a dolgok működjenek.

Mindez a tudósok, a kutatók, azaz az Önök hivatása, és mai találkozásunk tisztelgés hivatásuk és munkájuk eredményei előtt.
Kívánok Önöknek áldott karácsonyi ünnepeket, békés, boldog és eredményekben gazdag új esztendőt!

Sajtóiroda

17 de diciembre de 2019