Archívum

Archívum - 2011. január 19.


Kövér: vegyenek részt aktívan a KMKF tagjai is az alkotmányozásban!

Az Országgyűlés elnöke azt kéri, hogy a Kárpát-medencei Magyar Képviselők Fórumának (KMKF) képviselői is vegyenek részt aktívan az alkotmányozásban.

Kövér László, a testület állandó bizottsága szerdai ülése után újságíróknak elmondta, azt kérte, hogy minden tagszervezet kövesse figyelemmel a koncepció vitáját, s ha van javaslata, észrevétele a KMKF fórumain keresztül is hozza a magyar Országgyűlés képviselőinek tudomására. Annak érdekében, hogy egy olyan alkotmány születhessen, amely nemcsak a közjogi értelemben a magyar államhoz tartozók alkotmánya, hanem azok is magukénak érezhetik, akik az államhatárokon kívül élnek a magyar nemzet tagjaiként - fogalmazott a parlament elnöke.

Hozzátette: az alkotmányozással kapcsolatos napirendi ponttal összefüggésben tárgyaltak az állandó bizottsági ülésen a választójog reformjának kérdéséről is. Mint mondta, egyelőre a koncepcionális kérdések felvetéséig jutottak, a gondolkodás folyamata kezdődött el. Arról ejtettek szót, hogy a szomszédos országok gyakorlatát miként lehetne esetleg átültetni. Addig jutottak, hogy az állampolgárság egy és oszthatatlan, és együtt jár a választójoggal, a diszkriminációt felszámolva - közölte Kövér László.

Az Országgyűlés elnöke beszámolt arról is, hogy a témák között szerepelt a brüsszeli magyar nemzeti képviselet. Itt működik egy iroda, amelyet a KMKF hozott létre, s a házelnök ezen iroda használatára biztatta a KMKF tagjait. Megjegyezte: az iroda élén - miután a külügyi tárca az eddigi vezetőt saját munkatársi körébe kérte - hamarosan személyi változás lesz. Erről későbbre ígért tájékoztatást.

Szó volt a KMFK statútumának módosításáról is, ezt majd a fórum plenáris ülése fogadja el. A változtatások technikai jellegűek - jelezte előzetesen az Országgyűlés elnöke.

Kövér László elmondta, hogy a KMKF plenáris ülését március 11-én tartják majd.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. január 19.