Archívum

Archívum - 2011. február 1.


Kövér a cianidos bányászat betiltásáért lobbizott Brüsszelben - Áder János sajtóközleménye

Kövér László házelnök ma Janez Potocnik környezetvédelmi biztossal kétoldalú megbeszélést folytatott, melyen a magyar uniós elnökség környezetvédelmi prioritásai mellett a 11 évvel ezelőtti tiszai ciánszennyezés kérdése is hangsúlyosan szerepelt.

A brüsszeli találkozón Kövér László felhívta Janez Potocnik figyelmét arra a tényre, hogy Magyarországon politikai hovatartozástól függetlenül a cianidos bányászati technológia betiltásának ügyében teljes egyetértés van. A betiltást valamennyi politikai párt és a civil szervezet támogatja. A házelnök erre tekintettel nyomatékosan kérte a környezetvédelmi biztost, hogy mindent tegyen meg annak érdekében, hogy a tiszai ciánszennyezéshez hasonló katasztrófa még egyszer ne fordulhasson elő. A mai megbeszélésnek különös aktualitást adott, hogy arra éppen a Tisza Élővilágának Emléknapján, a 2000-es tiszai ciánszennyezés szomorú évfordulóján került sor.

A tárgyaláson részt vett Áder János európai parlamenti képviselő is, aki a biztossal folytatott tavaly júliusi megbeszélése és a legutóbbi parlamenti interpellációja után most ismételten felhívta Janez Potocnik figyelmét az Európai Parlament tavaly nagy többséggel elfogadott határozatára. A képviselő hangsúlyozta, hogy a cianidos aranybányászat betiltása és a környezetvédelmi biztos által kiemelten fontosnak tartott erőforrás-hatékonyság kérdése szorosan összekapcsolódik. Példaként említette, hogy az elektronikai hulladékok újrahasznosítása lényegesen több értékes nyersanyagot biztosít az európai ipar számára, hiszen míg egy tonnányi mobiltelefon hulladékból közel 300 gramm, addig a hagyományos cianidos technológiával egy tonna ércből csupán 2 gramm arany nyerhető ki, hatalmas mennyiségű veszélyes hulladékot keletkeztetve. Kiemelte, hogy a legnagyobb svéd aranybánya évi 15 ezer kilogrammos aranytermelésének közel kétharmada már az elektronikai hulladékok újrahasznosításából származik. Hangsúlyozta továbbá, hogy egy, szintén a hulladékok újrahasznosításra szakosodott belga óriásvállalat lényegesen több munkahelyet tudott teremteni, mint amit a cianidos aranybányászat Európa-szerte egyébként biztosítana.

Janez Potocnik a találkozó végén ígéretet tett arra, hogy a témával kapcsolatos javaslataikat hamarosan eljuttatják az Európai Parlamentnek.

Háttér:

A 2010. május 5-én az Európai Parlament nagy többséggel - 488 igen, 48 nem és 57 tartózkodás mellett - szavazta meg azt az Áder János és Tőkés László által kezdeményezett többpárti határozatot, amely a cianidos bányászati technológiák 2011 vége előtti teljes uniós betiltására szólít fel. A határozat címzettje az Európai Bizottság, az Unió jogszabály-kezdeményezésre jogosult szerve.

Kiadó: Magyar Néppárti Képviselőcsoport, Európai Parlament

Sajtószolgálat

2011. február 1.