Archívum

Archívum - 2011. február 6.


Élelmiszert, tanfelszerelést adott át Kövér László Indonéziában

Ezer ember egy hónapi élelmezéséhez elegendő alapélelmiszert, valamint kétszáz, tanfelszereléssel teli iskolatáskát adott át Indonéziában Kövér László a Merapi vulkán kitörése miatt kitelepített embereknek; az Országgyűlés elnöke ötnapos hivatalos látogatáson tartózkodik az országban.

A házelnök Hamengju Buwono X. szultánnal, Yogyakarta kormányzójával folytatott szombati tárgyalásán szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy tavaly júliusi megválasztása óta az első Európán kívüli hivatalos uta Ázsiába, azon belül a világgazdaság motorjának számító térségbe vezet - számolt be a helyszínről Lukács Csaba újságíró.

A kétszáznegyven milliós Indonézia hatszázalékos gazdasági növekedése alapján Kína és India után a harmadik helyen áll a világban.

A magyar delegációnak - mások mellett - tagja Simicskó István (KDNP), az Országgyűlés magyar-délkelet-ázsiai baráti tagozatának elnöke és Ertsey Katalin (LMP), a tagozat tagja is.

A magyar delegáció Yogjakartában ellátogatott a Bethesda Kórházba is, ahol a 2006-os fölrengés után magyar orvosok, a Magyar Baptista Szeretetszolgálat tagjai heteken keresztül operálták a sérülteket. A házelnök felkereste a tavaly október 26-án kitört Merapi vulkán áldozatait. A katasztrófában 324 ember vesztette életét, ötszázan kerültek kórházba és több százezer embert telepítettek ki. A kitörő lávafolyam és forró füst huszonhat települést tett teljesen lakhatatlanná, az egykori lakosok - mintegy tizenötezer ember - azóta sátortáborokban és az indonéz kormány, valamint segélyszervezetek által épített ideiglenes táborokban élnek.

Kövér László meglátogatta Sleman járás Umbulharjo falujának iskoláját, mely megsérült a 2006. májusi földrengésben, két évvel később újjáépítették, hogy aztán a vulkánkitörés forró füstje és hamuja újra használhatatlanná tegye. Az egy-hatosztályos iskola kilencvenhét diákja most ideiglenes iskolában tanul, mindannyian ideiglenes szállásokon élnek, közülük tizennyolcan elvesztették a szüleiket is a tragédia következtében.

Az Országgyűlés és a Magyar Baptista Szeretetszolgálat négymillió forint értékű, nyolctonnás adománya családonként húsz kilogramm rizst, tíz kilogramm tésztát, három liter főzőolajat, 4-4 marhahús- és halkonzervet tartalmazott, és összesen kétszáz diák kapott tanszerekkel és édességgel telerakott iskolatáskát.

A küldöttség programja az ország fővárosában, Jakartában folytatódik, ahol a Susilo Bambang Yudhoyono köztársasági elnökkel, miniszterekkel és parlamenti vezetőkkel folytatnak megbeszéléseket.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. február 6.