Archívum

Archívum - 2011. március 24.


Ausztriában tárgyalt a parlament küldöttsége Kövér László vezetésével

Ausztriában tárgyalt csütörtökön Kövér László az Országgyűlés elnöke egy parlamenti küldöttség élén.

Első hivatalos ausztriai látogatásán a házelnök európai uniós és nemzetközi kérdésekről tárgyalt Barbara Prammerrel az osztrák Nemzeti Tanács (alsóház) elnökével valamint az Európai uniós ügyek bizottságának tagjaival és annak elnökével, Fritz Neugebauerrel.

A Barbara Prammerrel való találkozón elsősorban az európai uniós elnökséggel kapcsolatos prioritásokról esett szó - tájékoztatta Kövér László az MTI-t. Az osztrák házelnök érdeklődött a magyar elnökségnek a közös gazdaságpolitika terén képviselt álláspontjáról és felvetette a pénzügyi tranzakciós adó kérdését, amelyet fontos eszköznek tart a pénzügyi spekuláció megelőzésére, a hosszú távú válságkezelésre illetve a további válságok kialakulásának megelőzésére.

A tárgyalásokon a küldöttség tájékoztatást adott a magyar alkotmányozási folyamatról is - mondta Kövér László. Hozzátette, egyetértés alakult ki abban, hogy "semmi áthidalhatatlan akadálya nincs annak, hogy ne a médiából próbáljunk meg tájékozódni egymás ügyeiről" , legyen szó akár az alkotmányozásról, akár a gyöngyöspataihoz hasonló ügyekről. Mint mondta, ezzel kapcsolatban is invitálta az osztrák képviselőket, hogy "ne álljanak meg Budapesten" , tájékozódjanak személyesen is arról, "hogyan élnek ma emberek Magyarországon és milyen problémák vannak, amelyeket a kormánynak minden erőt mozgósítva meg kell oldania".

A japán földrengés kapcsán szóba került a tárgyalásokon az energiapolitika kérdése is és az, hogyan lehetne növelni a megújuló energiaforrások felhasználását az Európai Unióban. Kövér László a megújuló energiaforrások felhasználásáról szólva megjegyezte, hogy Ausztriának és Magyarországnak nagyon eltérőek a természeti és a gazdasági adottságai, Magyarországnak mindkét tekintetben jóval szerényebbek a lehetőségei.

Kövér László bécsi tartózkodása során találkozik ausztriai magyar szervezetek vezetőivel is. Az ilyen találkozók azokra a kérdésekre is ráirányítják a figyelmet, amelyek egyébként kevésbé kerülnek előtérbe a mindenkori kormány nemzetpolitikájában - mondta a házelnök. Ilyen a több más határon túli magyar közösségnél kisebb létszámú ausztriai magyarság helyzete, amelynek emellett látszólag kevesebb problémával kellett megküzdenie az elmúlt évtizedekben, mint más határon túli magyar közösségeknek. "De ez sok tekintetben csak a látszat" - tette hozzá. Mint mondta, kíváncsian várja, hogy miben kérnek támogatást az ausztriai magyarok a kormányzattól, illetve a parlamenttől.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. március 24.