Archívum

Archívum - 2011. április 2.


Kárpátalján tisztújító közgyűlést tartott a KMKSZ

Huszonkettedik alkalommal tartotta, ezúttal tisztújító közgyűlését szombaton a Felső-Tisza-vidéki Técsőn a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), amelynek küldöttei ismét Kovács Miklóst választották meg a szervezet elnökévé.

A közgyűlésen elmondott beszédében Kövér László, az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta: a magyar történelem az újrakezdések sorozata, s kilencven, húsz és nyolc év után tavaly ismét újra kellett kezdeni Magyarországon. Újra kellett kezdeni a nemzetpolitikában is. A jövőben pedig - az eddig megtett lépéseknek, köztük a kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadásának is köszönhetően - a nemzeti összetartozásról kell beszélni - fűzte hozzá.

Az alkotmányozási folyamat lezárásának Kövér szerint az lesz az egyik eredménye, hogy az anyaország felelősséget visel majd a határon túli nemzetrészekért, beleértve önkormányzati törekvéseik támogatását kollektív jogaik érvényesítése során. A parlament elnöke megjegyezte, hogy az Alaptörvény rendelkezéseinek megfelelően még egyszer nem fordulhat elő a magyar politikában, hogy "kalandorok szembefordítsák a magyar államot saját nemzetével". Többé nem fordulhat elő, hogy a magyar állam megtagadja a határon túli magyarokat, és az sem fordulhat többé elő, hogy a magyar kormány cinkos hallgatással vagy tevőlegesen közreműködik más nemzeteknek abban az évtizedek, sőt az elmúlt 90 év óta tartó politikájában, hogy a történelmi Magyarországból általuk megszerzett területeket homogenizálják, azaz eltüntessenek bennünket a Kárpát-medence etnikai térképéről - hangsúlyozta a házelnök.

A közgyűlés vita és ellenjelölt állítása nélkül egyhangúlag ismét Kovács Miklóst választotta meg következő három évre a KMKSZ elnökévé, amely tisztséget 1996 óta tölt be. A fórum zárónyilatkozat elfogadásával zárult.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. április 2.