Archívum

Archívum - 2011. április 15.


Kettős állampolgárság - Eskütételi ünnepség Bukarestben

Bukarestben pénteken először rendeztek állampolgári eskütételi ünnepséget a honosításért folyamodott romániai magyarok egy csoportja számára.

A bukaresti magyar nagykövetség épületében rendezett ünnepség immár a harmadik Romániában, hiszen március közepén Csíkszeredában Kövér László házelnök, valamint Kolozsváron Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes jelenlétében már letette az állampolgári esküt az igénylők egy része, köztük az erdélyi magyarság néhány neves vezető képviselője.

A pénteken esküt tevők közül néhányan elmondták, hogy elsősorban a jövőbeni munkalehetőségek reményében kérvényezték a magyar állampolgárságot. Egy sepsiszentgyörgyi fiatalember például az MTI-nek elmondta: ha nem is a közeli jövőben, de szeretne majd Magyarországra, esetleg onnan tovább is utazni. Hozzáfűzte azonban: semmi nem sürgeti, ugyanígy nem sietnek azok a földijei sem, akik tervezik, de még nem nyújtották be igénylésüket.

Egy Bukarestben élő kézdivásárhelyi származású pár elárulta, hogy hamarosan szeretnének ideiglenesen áttelepülni Magyarországra, és ott egy darabig munkát vállalnának.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. április 15.