Archívum

Archívum - 2011. április 20.


Kövér László: Magyarország megújulásának alapvető feltétele az iskola

Kövér László szerint alapjaiban kell megújítani az országot, ennek egyik legfontosabb feltétele az iskola.

Az Országgyűlés fideszes elnöke szerdán Nagyatádon a felavatott kibővített és felújított Bárdos Lajos Általános Iskola ünnepélyes átadásán felidézte: a nagyatádiaknak egy pusztító világháború, "az országot letaglózó" trianoni békeszerződés után - 1921-ben - az volt a legfontosabb dolguk, hogy iskolát építsenek, mert mindent újra kellett kezdeni. Ma, 90 esztendővel később, azért gyűltünk össze, mert a nagyatádiak megújították az iskolát - fűzte hozzá Kövér László, hangsúlyozva: "a mai nap annak bizonyítéka, hogy ez a közösség (...) kész arra, hogy újrakezdje mindazt, amit újra kell kezdeni".

Az iskola, a tanulás fontosságáról szólva kiemelte: "az iskola alkalmassá tesz minket, hogy megszerezzük mindazt a tudást, ami az életben a boldogulásunkhoz kell". Nem túlzás tehát azt állítani, hogy egy gyermek boldogulása az iskolából indul ki, vagyis az egymást követő fiatal generációkon keresztül egy nemzet felemelkedése is csak az oktatásból, nevelésből táplálkozhat - fogalmazott a házelnök.

"Az az ember, akinek van módja tanulni, megedzheti annyira a fejét - mint atléta az izmait -, hogy minden versenyben helyt álljon" - szögezte le Kövér László, hozzátéve: az a nemzet, amelyet ilyen emberek, a "kiművelt emberfők" sokasága alkot, maga is boldogulni fog a nemzetek versenyfutásában.

Az Országgyűlés elnöke arra is rámutatott, hogy "az információ, a tudás a szemünk előtt alakul át hatalommá" , egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy "aki hozzájut az információhoz, technológiához és tudáshoz, az fényévekkel hagyja le a többieket, gazdasági, katonai tudományos versenytársakat". Ezért van az, hogy nem csak fizikára, matematikára, nem csak nyelvekre van szükségünk, hanem testnevelésre és történelemre, rajzra és irodalomra, és persze zenére, amely most e ház falai között otthonra talál - fűzte hozzá Kövér László.

Az európai uniós támogatással - 92 millió forintos önkormányzati önerővel - mintegy 1,2 milliárd forintból felújított és ötezer négyzetméterrel kibővült iskolában csaknem 600 diák tanul. Az oktatási intézmény épületében működik ezentúl a Zeneiskola és Pedagógia Szakszolgálat is.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. április 20.