Archívum

Archívum - 2011. május 20.


Kövér László Grúziában és Örményországban tárgyalt

Tapasztalatból tudjuk, hogy a tartós békét és az élet felvirágzását csak az itt élő közösségek autonóm jogainak elismerése és gyakorlása biztosíthatja - mondta Kövér László pénteken Tbilisziben, a Demokratizálás Európában és Európa szomszédságában elnevezésű nemzetközi konferencián, a Demokráciák Közössége Parlamentáris Fórum találkozóján.

A házelnök kifejtette, hogy Magyarország támogatja Grúzia euroatlanti integrációs törekvéseit, és az Európai Unió soros elnökeként is fontosnak tartja a Keleti Partnerséget. Az EU által indított projekt keretében Örményországgal, Azerbajdzsánnal, Grúziával, Moldovával, Ukrajnával és Fehéroroszországgal kezdődtek megbeszélések.

A Keleti Partnerség programját Magyarország úgy értelmezi, hogy az nem fenyeget senkit, és mindenkinek megadja a gyümölcsöző együttműködés lehetőségeit - mondta Kövér László, aki beszédének végén így zárta

gondolatait: "Az európai integrációs folyamatban őszintén fel kell tennünk a kérdést: vajon milyen Európa képe lebeg előttünk? Olyan, amelynek polgárai számára pusztán az egyén sikeressége az elsődleges? Csupán a személyek, az áruk, a szolgáltatások és a pénz szabad áramlását akarjuk, a mindentől való szabadságot, vagy az alkotó emberek, alkotó közösségek együttműködését? Ha az utóbbit, ehhez felajánlom Magyarország együttműködését és támogatását, Európában és Európa szomszédságában."

A Kövér László házelnök vezette kilencfős magyar parlamenti delegációnak a kaukázusi térségben tett látogatása Örményország után Grúzia fővárosában, Tbilisziben folytatódott, ahol előbb David Bakradze házelnök fogadta a magyar küldöttséget, majd Miheil Szaakasvili államelnökkel tárgyaltak.

A magyar küldöttség pénteken találkozott Giorgi Baramidze grúz miniszterelnök-helyettessel is, majd a tbiliszi magyar nagykövetség falán Kövér László leleplezte a tíz évvel ezelőtt Grúziában hősi halált halt Török László ezredes (posztumusz dandártábornok) emléktábláját.

Szombaton, a látogatás utolsó napján többek között meglátogatják a Magyar Baptista Szeretetszolgálat által támogatott oktatási központot, ahol az Abháziával és Oroszországgal támadt konfliktus során elmenekült felnőtteket képezik át, angol nyelvet, számítógépes és üzleti ismereteket tanítva az érdeklődőknek.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. május 20.