Archívum

Archívum - 2011. május 24.


Sarkalatos törvényeket tárgyal az első félévben a parlament

Több olyan sarkalatos törvény kerül a parlament elé még az első félévben, amelyeket az alaptörvény irányoz elő - mondta Kövér László, az országgyűlés elnöke kedden Kakasdon, sajtótájékoztatón.

Kövér László emléketetett: a kormány tervei szerint a július 11-ig tartó rendkívüli ülésszakban a köztársasági elnök jogállásáról, az országgyűlési képviselők választásáról és az egyházakról szóló törvény is a parlament asztalára kerül.

Ez nem jelenti azt, hogy a jelzett törvényeket még ebben a félévben el is fogadja az országgyűlés, de a vitájukat meg tudja kezdeni - tette hozzá a házelnök.

Mint mondta, a parlament elé kerülő jogszabálycsomag másik része a Széll Kálmán Tervhez, a gazdasági élet beindításához tartozik. Kövér László megjegyezte, hogy az alaptörvényben 48 ponton szerepel utalás arra, hogy milyen életviszonyokat kell sarkalatos törvénybe foglalni. Ezek közül az alaptörvény elfogadása előtt megszületett a médiatörvény és az állampolgárság újraszabályozása - fűzte hozzá.

Kövér László a kormánykoalíció eddigi munkáját értékelve azt mondta: az első félév legfontosabb eredménye, hogy működőképes maradt ország, finanszírozható volt a tömegközlekedés, az intézmények, a nyugdíjak. "Annak az 500 milliárd forintos +lyuknak+ az ismeretében mondom ezt, amit a az előző kormány hagyott a tavalyi költségvetésben" - fogalmazott.

Az országgyűlés elnöke kifejtette: ez év végéig szeretnének eljutni oda, hogy láthatóak legyenek a reformirányok, amelyek "keretbe foglalják a jövőt a nyugdíjrendszertől a gazdaságirányításon át az oktatási rendszerig."

A politikus úgy vélte: a kormánykoalíciónak sikerült és sikerül is megtartani az ország többségét is maga mögött. "Azt hogy változtatni kell, az emberek döntő többsége belátja, legfeljebb a változás iránya és az őket érintő része az, ami vita tárgyát képezheti" - mondta a házelnök, aki a sajtótájékoztatót követően az alaptörvényről tartott nagygyűlésen vett részt a Makovecz Imre tervei alapján készült kakasdi faluházban.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. május 24.