Archívum

Archívum - 2011. június 3.


Kövér: Budapest és Prága szerint fontos a V4-ek együttműködése

Kövér László szerint Budapest és Prága egyaránt úgy véli, hogy a visegrádi csoport kiváló együttműködési fórum, s nagyon fontos szerepe van abban, hogy a négy közép-európai ország összehangoltan tudjon fellépni érdekeiért az Európai Unió keretében is.

"Tulajdonképpen arról beszélgettünk, hogy a visegrádi négyek koordinációs együttműködése nagyon fontos szerepet tölt be az európai uniós tevékenységünkben is, s egyben egy kiváló együttműködési lehetőség arra, hogy fellépéseinket összehangoljuk" - jelentette ki az Országgyűlés elnöke pénteken Prágában, amikor az MTI tudósítója arról érdeklődött, miről tárgyalt Petr Necas cseh miniszterelnökkel.

Konkrét példaként azt a segítséget említette, amit a csehek nyújtottak a magyaroknak a most záruló EU-elnökség idején, illetve amit a lengyeleknek is nyújtani fognak a lengyel EU-elnökség idején az év második felében. A visegrádi csoportot Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia alkotja.

Cseh közlés szerint a megbeszélés témáit a cseh-magyar kétoldalú kapcsolatok, a V4-ek soron következő cseh elnökségének prioritásai és az időszerű európai kérdések jelentették.

A találkozón Kövér felvetette, hogy a magyar fél szeretne egy Esterházy János emléktáblát elhelyezni a Motoli köztemetőben, ahol a kommunizmus áldozatainak közös sírjában a mártírhalált halt egykori csehszlovákiai magyar politikus hamvai is vannak. A magyar parlamenti elnök szerint van bizonyos előrelépés az ügyben. A témát Bohuslav Svoboda prágai főpolgármesternek is megemlítette, aki jelezte: támogatni tudná az ügyet.

Kövér László, aki az Országgyűlés küldöttsége élén kétnapos hivatalos látogatást tett Csehországban, pénteki programja végén megkoszorúzta a Motoli köztemetőben lévő emlékhelyet.

A látogatás első napján, csütörtökön az Országgyűlés elnöke részt vett a Magyarország új alaptörvénye című szemináriumon, amelyet a cseh képviselőház alkotmányügyi és jogi bizottsága rendezett. A szakszeminárium résztvevői jónak, demokratikusnak és az európai értékekkel teljes összhangban lévőnek minősítették az új magyar alkotmányt.

Kövér fontosnak és hasznosnak minősítette kétnapos prágai látogatását, egyebek között azért is, mert a két ország parlamenti elnökei legutóbb 2003-ban találkoztak hivatalosan. "Nagy szükség volt ennek a parlamenti kapcsolatnak a megerősítésére is, hiszen a két ország viszonya nagyon jó" - szögezte le a magyar házelnök.

Az Országgyűlés elnöke prágai tartózkodása idején rövid beszélgetést folytatott Rákóczi Annával, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége elnökével, valamint Kocsis Lászlóval, az Együttélés politikai mozgalom magyar tagozatának vezetőjével.

Kövér László kedvezően értékelte, hogy a csehországi magyarok fontosnak tartják a folyamatos kapcsolattartást Magyarországgal, holott döntően a Felvidékről származnak. Szerinte érdemes lenne átgondolni, hogy lehetne intenzívebbé tenni a személyes kapcsolatokat is.

"Nyilvánvaló, hogy ez is egy olyan veszélyeztetett közösség - már a lélekszámából fakadóan is (Csehországban mintegy 15 ezer magyar él) - amelyik nagyon könnyen eltűnhet. Erre a színfoltra azonban nemcsak nekünk, magyarországi magyaroknak van szükségünk, hanem talán a cseheknek is, úgyhogy támogatást kell nyújtani nekik"- szögezte le az Országgyűlés elnöke.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. június 3.