Archívum

Archívum - 2011. június 7.


Búcsú Mádl Ferenctől - Erdő Péter: Mádl Ferenc életének legfőbb értékeként ismerte el Istent

Mádl Ferenc életének legfőbb értékeként ismerte el Istent és a szolidáris szeretetet az emberek iránt - mondta Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a néhai köztársasági elnök lelki üdvéért bemutatott gyászmisén kedden a budapesti Szent István-bazilikában. A gyászmisét a bazilika előtti kivetítőkön is figyelemmel kísérhették.

A bíboros arra emlékeztetett, hogy Mádl Ferenc "ott volt, ha népünket baj érte vagy katasztrófa sújtotta. Dalma asszonnyal együtt részt vett a legfontosabb jótékonysági akciókban, személyes figyelemmel volt a rászoruló emberek iránt."

Nemcsak az érző szív, hanem az igazság iránt elkötelezett értelem is jellemezte. Tudományos munkájában, felelős politikai döntéseiben sokszor érezhettük, hogy nem pusztán valamilyen érdeket szolgálnak állásfoglalásai, hanem a szakmai tisztesség, a jogszerűség, sőt az igazságosság keresése vezeti - tette hozzá Erdő Péter.

A bíboros hangsúlyozta: "nagyon fontos dolog az, ha egy ország vezetőit és lakóit összekapcsolja a törvényesség, a polgári együvé tartozás, az emberi, kulturális értékek tisztelete. De egészen különleges élmény, amikor együtt imádkozhatunk Isten színe előtt azzal az emberrel, aki a modern világ szabályai szerint népünk legfőbb képviselője."

"Ha első királyunkat, Szent Istvánt ünnepeltük, vagy közös örömökben és gondokban fordult Istenhez hívő közösségünk, Mádl Ferenc köztünk volt, példamutató módon, hívő emberként vett részt a szertartásokon" - hívta fel a figyelmet.

A bíboros kiemelte, "a földi halállal (...) nem semmisülünk meg. Isten az örök élet ura. Az ő akaratát és szeretetét kell keresnünk. Ha pedig Isten a pártunkat fogja, nem kell félnünk a földi élet nehézségeitől, nem kell szégyellnünk, hogy Krisztushoz tartozunk. Ez az alapvető bizalom képes erőt adni egyénnek és közösségnek egyaránt."

Arról is beszélt, hogy a keresztényi bizalom az ember életében óriási erő, amely "értelmessé, és földi életünk határain túl, annál nagyobb távlatban is értékessé, eredményessé teheti minden igyekezetünket. Ha lehetséges ez a bizalom egy család életében, lehetséges a nagyobb közösségek életében is."

"Szülessünk hát újjá bizalomban és odaadásban, ne ijedjünk meg a földi élet nehézségeitől! Emlékezzünk tisztelettel azokra a nagy magyarokra - köztük immár Mádl Ferenc elnök úrra is -, akik példát adtak bizalomból, hitből, emberségből" - szólított fel Erdő Péter.

A gyászmisén Mádl Dalma és a gyászoló család tagjai mellett megjelent Schmitt Pál jelenlegi és Sólyom László volt köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök, Kövér László, az Országgyűlés, Baka András, a Legfelsőbb Bíróság és Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke, Semjén Zsolt és Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesek, Martonyi János külügyminiszter, Polt Péter legfőbb ügyész, a diplomáciai testület több tagja; a katolikus püspöki konferencia számos tagja közreműködött a szertartáson.

Mádl Ferenc akadémikus, aki 2000 és 2005 között volt Magyarország köztársasági elnöke, május 29-én, életének 81. évében hunyt el. A volt államfőt kedd délután helyezték örök nyugalomra a budapesti Fiumei úti Nemzeti Sírkertben.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. június 7.