Archívum

Archívum - 2011. július 1.


Európa csak transzatlanti keretben járulhat hozzá a világ fejlődéséhez

Európa csak transzatlanti keretben járulhat hozzá a világ békés fejlődéséhez, és mivel Európa és az Egyesült Államok érdekei és értékei azonosak, természetes szövetségesei egymásnak - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke pénteken Budapesten.

A Transzatlanti Törvényhozó Dialógus (TLD) találkozóján a Parlamentben a házelnök kijelentette: Európát és az Egyesült Államokat közös gyökereik együttműködésre kötelezik. Ugyan a világpiacon versenytársai egymásnak, de ez jobb teljesítményre sarkallja őket - fűzte hozzá.

Mint kifejtette, a szoros transzatlanti kapcsolatokat bizonyítják az elmúlt hét eseményei is. Megemlékeztek Tom Lantosról és Ronald Reaganről, akiknek személye is összeköti a két térséget - idézte fel.

A Szabadság téren szerdán avatták fel Ronald Reagan egykori amerikai elnök szobrát, csütörtökön pedig Hillary Clinton jelenlegi és Condoleezza Rice korábbi amerikai külügyminiszter jelenlétében megnyitották a Tom Lantos egykori amerikai kongresszusi képviselőről elnevezett intézetet.

Kövér László beszédében értékelte a magyar Országgyűlés hozzájárulását a soros EU-elnökséghez, és úgy vélte, a Parlamentben megrendezett események hatékonyan előmozdították az uniós döntéshozatalt. Mint emlékeztetett, a félév alatt tíz parlamenti találkozót tartottak az uniós tagállamok szakbizottságai között, ezek közül nyolcat Budapesten, kettőt pedig az Európai Parlamenttel (EP) közösen Brüsszelben rendeztek meg.

A tanácskozások témái szorosan illeszkedtek az elnökségi programhoz és az EU aktuális kérdéseihez - fogalmazott. Hozzátette: az események közül kiemelkedik az európai ügyek bizottságainak plenáris ülése (COSAC), amelyre mintegy 300 vendég érkezett a Parlamentbe.

A házelnök kitért még az afrikai, karibi és csendes-óceáni térségből (ACP) érkezett képviselők és EP-képviselők találkozójára is. Összességében mintegy háromezer politikus és szakértő vitatta meg az elnökség témáit - mutatott rá.

Úgy látta, a TLD az egyik csúcspont a Parlament elnökségi eseményeinek sorában. A házelnök üdvözölte, hogy az eseményen a képviselők fontos témákkal, egyebek mellett az emberi jogok védelmével, a klímaváltozással, a globális biztonsággal és a gazdasági válságból való kilábalással foglalkoznak.

Az Egyesült Államok Kongresszusa és az Európai Parlament közötti intézményes együttműködés, a Transzatlanti Törvényhozó Dialógus célja, hogy fokozza a párbeszédet az európai és az amerikai szövetségi törvényhozó testületek között. A kétnapos, csütörtökön kezdődött tanácskozás a magyar elnökség parlamenti záróeseménye.

A TLD társelnökségét jelenleg az EP részéről Elmar Brok német néppárti képviselő, az Egyesült Államok kongresszusának részéről pedig Cliff Stearns republikánus képviselő tölti be. A TLD munkáját Hankiss Ágnes, Herczog Edit és Szájer József EP-képviselők is segítik.

Az EU és az Egyesült Államok közötti parlamenti kapcsolatok kezdete 1972-ig nyúlik vissza, amikor az amerikai kongresszus delegációja első alkalommal tett hivatalos látogatást az EP-ben. A TLD keretében évente két találkozót rendeznek, az első félévi tanácskozást hagyományosan a soros elnökséget adó tagállamban, a másodikat pedig az Egyesült Államokban tartják meg.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. július 1.