Archívum

Archívum - 2011. július 3.


Fidesz-kongresszus - Kövér: embert próbáló két éven vagyunk túl

Embert próbáló két év telt a Fidesz legutóbbi kongresszusa óta - mondta Kövér László, a nagyobbik kormánypárt választmányi elnöke vasárnap Budapesten.

A politikus a Fidesz XXIV. kongresszusán kifejtette: ez az időszak 2009-ben "idegtépő" várakozással kezdődött, tehetetlenül nézték a szocialista kabinet "tobzódását" , a neheze azonban csak akkor következett, amikor a Fidesz-KDNP kormányozni kezdett. Kormányon az első hónapok azzal teltek, hogy fenntartsák az ország működőképességét, hogy ne omoljon össze a költségvetés, biztosítható legyen a tömegközlekedés, a pedagógusok és a rendőrök megkapják a fizetésüket, a nyugdíjasok az ellátásukat.

Szavai szerint az elmúlt fél évet zsúfolt törvényalkotási munka jellemezte, az új alaptörvény elfogadásával pedig véget ért a rendszerváltás 21 évig tartó átmeneti időszaka.

Kövér László méltatta az Európai Unió soros elnökeként elért eredményeket - így Horvátország csatlakozásának előmozdítását és a romastratégia elfogadását -, megjegyezve: ez idő alatt is sikerült az országot számottevő, meghatározó erejű hiba nélkül kormányozni. Ehhez azonban - mondta - bizonyos esetekben kellett "a gondviselés mérhetetlen jóindulata" is, amellyel nem célszerű visszaélni.

Hozzáfűzte: az Országgyűlés elnökeként szívesen közreműködik abban, hogy ha a törvényalkotás tempóján nem is lehet lassítani, annak kiszámíthatóságát javítsák. Szólt arról, hogy felmérések alapján, ha ma lennének a választások, a Fidesz-KDNP ismét kétharmados többséget szerezne, ebben azonban - véleménye szerint - az ellenzéki alternatíva hiányának is van szerepe, párttársait ezért óvatosságra, alázatra és bizalmatlanságra intette. Mint mondta, az ellenvéleményt megfogalmazók hátsó szándékai mellett a túlzott magabiztosság elkerülésének célja is ezt indokolja, az ellenzék támogatására pedig nem számíthatnak.

Kövér László az ellenzéki pártokról szólva kifejtette: a szocialisták, akik az elmúlt nyolc évben óriási csődtömeget halmoztak fel, nem kértek bocsánatot "azokért a bűnökért, amelyeket elkövettek" , amiért becsapták a választókat, 2004. december 5-én megtagadták és egymás ellen fordították nemzettársaikat, 2006 októberében "rendőrnek álcázott brigantikat" engedtek az emberekre, és nem rekesztették ki maguk közül azokat, akik ezért felelősek.

Az LMP-ről szólva a választmányi elnök úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a párt, ha nem is erős alternatívaként, de megfontolt véleményalkotásra képes, tiszteletre méltó ellenzéki erőként tud működni a következő években. Ma azonban az LMP még nem tudja eldönteni, hogy a Fidesz vagy az MSZP riválisa akar-e lenni - fogalmazott. "A Jobbiknak is azt kívánom, hogy találja meg az identitását, amely végre tisztává teszi, hogy ők a mindenkori kormány ellenzéke, vagy az egész alkotmányos, demokratikus berendezkedésé" - mondta Kövér László, megjegyezve, reméli, az előbbiről van szó.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. július 3.