Archívum

Archívum - 2011. július 15.


Kövér László: Meg kell fordítani a negatív demográfiai trendeket

Meg kell fordítani a negatív demográfiai trendeket, de ehhez a kormányzat, az önkormányzatok és a családok közös gondolkodására és közös munkájára van szükség. Az Országgyűlés elnöke erről pénteken beszélt a Parlamentben, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE) és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett konferencián.

A Házelnök kiemelte: az elmúlt években folyamatosan fogy a magyarság és jelenleg már az a kérdés, megmarad-e Európa és benne megmarad-e a magyarság. Kövér László szerint ennek érdekében napról napra fel kell mutatni a pozitív példákat, hogy egy közösség, egy önkormányzat, vagy a kormányzati politika hogyan tud segíteni a család elindulásában és boldogulásában. A kormányzati politikának és az önkormányzatoknak is sok eszközük van a családok helyzetének könnyítésére - tette hozzá.

Az Országgyűlés elnöke azt reméli, hogy évről évre egyre több család lesz Magyarországon és akkor megfordítható a jelenlegi demográfiai trend, "csak kell elég ember, aki hajlandó ezért dolgozni és küzdeni."

A Helyi szövetség a családokért elnevezésű pénteki konferencián a NOE szervezésében idén is átadják a "Családbarát Önkormányzat Díjat". Az elismerést a NOE elnöksége alapította 2005-ben és minden évben július 11-éhez, vagyis a Népesedés Világnapjához kapcsolódóan adják át a díjazott önkormányzatoknak. A díjra az egyesület helyi közösségei, szakértői tagjai tesznek javaslatot egy 15 pontos szempontrendszer alapján. A kezdetektől összesen 24 önkormányzat kapott díjat, ezek között vannak falvak és nagyvárosok is.

2011-ben Cégénydányád, Dunaharaszti, Gyenesdiás, Gyula és Kétsoprony önkormányzatai vehetik át az elismerést.

Forrás: MTI

Sajtószolgálat

2011. július 15.