Archívum

Archívum - 2014. június 20.


Beszéd a Zalaco Sütőipari Zrt. új gyártelepének bokrétaünnepén

Tisztelt Képviselő úr! Tisztelt Polgármester úr! Tisztelt Igazgató úr!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Azt mondják a történészek, hogy a bokrétaünnep a XIV. század óta ünnep. A legmagasabb pont elérése, az építkezés utolsó szakaszának kezdete azóta minden nemzedék építői számára azt jelentette, hogy a nehezén túl vagyunk, hogy jól haladnak a dolgok, de egy rövid szusszanásnyi időre mégis megállunk szemrevételezni, hogy minden a helyén van-e, s hálát adni, hogy a Teremtő idáig segített bennünket.

A munka, amit az építkezők együtt végeznek, mindig erős közösséget hoz létre. Közösséget, amit az alkotás, és tágabb értelemben az alkotmány használói iránt érzett felelősségnek kell összetartania. Azt szokták mondani, hogy az építők munkájának legnagyobb jutalma maga az épület. Az épület, ami sokáig fennáll, megmutatja e közösség – az építtető, a tervező és a kivitelező csapat – erejét, tudását, minőségét.

Minden nemzedéknek végig kell járnia a maga útjait. Folytatnia kell az előző generációk törekvéseit és létre kell hoznia olyan dolgokat, amiket majd az utánuk következőknek lesz érdemes folytatni. Mindenkinek létre kell hoznia a maga családját, meg kell találnia a maga munkáját, hivatását az életben. Ezekben a dolgokban egyetlen érték igazít el: a minőség.

Ha van elkötelezett, hozzáértő munka, ha rászánjuk magunkat, hogy teljes erőbedobással és jó akarattal tegyük, amit kell, létrejön a minőség. Mindegy, hogy tésztagyártásról vagy könnyű zenéről, sportról vagy versmondásról, politikáról vagy autó összeszerelésről beszélünk. A minőség magával hozza a sikert, a siker pedig lehetővé teszi, hogy megálljunk a magunk lábán.

Ezt példázza ennek a vállalkozásnak, a Zalaco Zrt.-nek illetve a tulajdonosnak, Berta László úrnak a példája is, aki 2001 óta a régió egyik meghatározó családi vállalkozásává tette az egykori állami sütőipari vállalat utódját.

Versenyképes technológia, szakképzett munkaerő, minőségi alapanyagok. Minőség, kedvező ár, széles termékkínálat, a fogyasztók – azaz az emberek – kiszolgálása: mindössze ennyiben áll a titok. Egyszerűen kimondható szavak, könnyen érthető fogalmak, de nagyon sok munka és mély elkötelezettség van mögöttük.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

A gazdaság érdekében egy kormány, egy országgyűlés vagy éppen egy önkormányzat sok mindent tehet: szilárd törvényi, jogszabályi kereteket teremthet, távoli piacokat kutathat fel, támogatást, adókedvezményeket adhat, segíthet az oktatás megerősítésével, kapcsolatokat köthet össze, lehetőségeket hozhat létre.

És mindenekfelett: érvényre juttathatja a közös gazdasági érdeket. Enélkül nem működhet, nem növekedhet a gazdaság.

Ugyanakkor egy pillanatra se feledjük: a gazdaságot a gazdasági társaságok működtetik.

A cégek, mint a Zalaco, amelyek beruháznak – gyárat építenek, terméket fejlesztenek, szakembereket képeznek. A cégek, amelyekben szakemberek kemény munkával jó minőségű termékeket állítanak elő, amelyeket aztán a piacon – a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt – értékesítenek. A cégek, amelyek részt vesznek a közteherviselésben, adót fizetnek, tisztességes munkahelyi feltételeket teremtenek munkatársaik számára. A cégek, amelyek komolyan veszik a küldetésüket.

Ha ők megkapják a lehetőséget, ha tudnak ezzel élni – működik, növekszik a gazdaság. A mai találkozásunk jól mutatja, hogy mennyire egymásra van utalva a gazdaság minden érdekelt szereplője: a munkavállaló, a cég, a kormány és az önkormányzat. Az Új Széchenyi Tervnek köszönhetően az állam a Zalaco Zrt. beruházásra szánt minden két forintjához hozzáadott nagyjából egy forintot.

A beruházásnak köszönhetően a gyártókapacitás megháromszorozódik. Háromszor annyi kiváló minőségű termék jut el a fogyasztókhoz határainkon innen és túl – növelve a vállalkozó hasznát és az állam illetve a város adóbevételét.

Az öt évvel ezelőtt még csak 180, ma már azonban 450 főt foglalkoztató vállalatnál újabb 51 ember számára nyílik munkalehetőség, 51 család kap biztos megélhetést, s ha elköltik a fizetésüket, az sok más ember megélhetéséhez is hozzájárul majd. Mindez fontos a családoknak, a beruházónak, a városnak, a térségnek és az országnak is.

A mai nap jól mutatja meg, hogyan jutunk közösen előre; hogy közösen előre jutunk.

Megmutatja, hogy mindenki számíthat ebben az országban a kormányra és az Országgyűlésre, aki tisztességes vállalkozóként, a közterheket viselve, saját munkájával akar előrejutni. A kormány és Zalaegerszeg városa minden cégnek, amely becsületes munkával teremt értéket és minőséget, megbízható, jó partnere.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2010-ben azt ígértük, meg tudjuk változtatni a dolgaink akkori állását, tudjuk, mit kell tennünk a változás érdekében, lesz elég erőnk megtenni, és vállaljuk az ezzel járó munkát. Négy éve keményen dolgozunk a változásokért – és a dolgok megváltoztak. Lépésről lépésre el tudjuk hagyni azokat a kényszerpályákat, amelyek akkoriban behatárolták számunkra a gazdasági mozgásteret itthon és külföldön egyaránt. Teret adtunk a munkának, s mostanra egymásután érkeznek az eredmények, amelyek igazolják: jó úton járunk. Az első negyedévben – minden várakozást meghaladva! – 3,5 százalékkal növekedett a GDP, és nem csak a munkanélküliség csökkent, de számottevően nőtt a dolgozók száma is. 2011, az első Orbán-kormány ideje óta nem volt példa arra, hogy a foglalkoztatottak száma meghaladja a 4 millió főt.

Mindez azt jelenti, hogy a gazdaság szereplőivel közösen elvégzett munkánknak köszönhetően és felmutatott teljesítményünk nyomán egyre inkább a saját lábára tud állni az ország. Egyre inkább magunk választhatjuk meg az utat, amin járni akarunk. A változás, ami végbement az elmúlt években, szembeszökő. Nem lehet „nem észrevenni” sem idehaza, sem Brüsszelben. A célt nem értük el, a munkát még nem fejeztük be, a feladat megoldásának számtalan lépése még előttünk áll. Úgyis mondhatnánk, a bokrétaünnepig még nagy magasságokat kell legyőzni. De haladunk, haladunk.

Folytassuk együtt ezt a megkezdett munkát itt, Zalában és Zalaegerszegen, Magyarországon és Európában. Folytatjuk ezt a munkát: kiállunk önmagunkért, kiállunk, megdolgozunk – és ha kell – megküzdünk közös érdekeink érvényre juttatásáért.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Azt kívánom e beruházás végéhez közeledve, a bokrétaünnep napján, hogy ez az épület legyen jó otthona ennek a nagyszerű vállalkozásnak: járuljon hozzá sikeréhez, s ezzel szerezzen nevet még szélesebb körben annak a közösségnek, amely megalkotja.

Isten segítse munkájukat!

Sajtószolgálat

2014. június 20.