Archívum

Archívum - 2016. április 13.


Kövér László szerint nagyot hibáztak

A frakcióülésen is elmondtam, nem értek egyet a kormány javaslatával és a frakció döntésével, így a törvényt ennek megfelelően nem kívántam megszavazni – nyilatkozta lapunknak Kövér László, az Országgyűlés elnöke arra utalva, hogy elvi okokból nem vett részt a vasárnapi pihenőnapot szabályozó törvényt visszavonó jogszabály keddi szavazásán.

– Megítélésem szerint jó döntést hoztunk, amikor a vasárnapi boltbezárásról határoztunk. Minden olyan érvről, minden olyan riogatásról, ami ellenzéki oldalról akkor elhangzott, menet közben kiderült, hogy nem igazolódott be – fogalmazott a házelnök. – A kiskereskedelmi forgalom emelkedett, a munkahelyek száma nem csökkent, hanem növekedett, sőt több ezer betöltetlen álláshely van a kereskedelemben. A magyar tulajdonú kis- és közepes vállalkozások irányába jelentős bevétel tolódott át a multiktól. A baloldal, illetve azok a szakszervezetek, amelyek annak idején támadták ezt a döntést és mind a mai napig mindent megtettek annak érdekében, hogy eljussunk a törvény visszavonásáig, valójában a multik érdekeit szolgálták a munkavállalókkal szemben. Ez önmagában is elég drámai képet fest a mai magyar politikai és érdekképviseleti állapotokról – szögezte le Kövér László.

Szerinte a kormány kulturális értelemben is jó döntést hozott. Mint mondta, ennek a hatása már a szabadidő eltöltésének módjában is kimutatható. Hozzátette: a vasárnapi boltzárral több tízezer, százezer, a kereskedelemben dolgozó ember vasárnapi pihenőnapját lehetővé tették, olyanokét, akiknek a nagy része családos.

– Azoknak az érveit sem tudom elfogadni, akik szerint a közvélemény-kutatásokból az derül ki: a nők többsége szerint azért nem jó ez az intézkedés, mert a családok életét megnehezíti. Azt gondolom, ennyi szolidaritás egy társadalomban elvárható. Azoknak a kényelmi szempontjaira is gondolnunk kell, akik azért kényszerülnek helytállásra vasárnap a kasszagépeknél meg a pultok mögött, mert mi nem tudjuk megoldani azt a problémát, hogy ne vasárnap vásároljuk meg azt, amit pénteken vagy szombaton elfelejtettünk – fejtette ki Kövér László. Kijelentette: egyetlen érv szólt a mostani döntés mellett, hogy egy év alatt nem sikerült meggyőzniük a nyilvánvaló igazukról a társadalmat.

– Ellenben fölkínáltuk ellenfél nélkül a pályát a baloldali ellenzéknek, hogy hecckampányt indítson. Ez egy népszavazási kampánnyal körítve lehetővé tette, hogy látható súlyt képezzenek a szocialisták a magyar belpolitikában – hangsúlyozta Kövér László. – Ekkora hibát nem lehet szó nélkül hagyni. Ebből tanulnunk kell, mert még hosszú a 2018-as választásig előttünk álló időszak. Hogyha minden, egyébként jó intézkedéshez, annak a társadalom számára való megmagyarázásához, a saját érveink elfogadtatásához így állunk hozzá, akkor bizony lesznek még nehéz pillanataink – fűzte hozzá. – Szomorúságomnak akarok hangot adni a tekintetben is, hogy ez a szituáció, ami kialakult, hű tükre a mai állapotainknak. A tágabb magyar véleményformáló elit sem érezte szükségét, hogy itt olyan értékrendi kérdések merültek fel, amelyekről érdemes volna egy magasabb röptű vitát is lefolytatni a jobboldali táborban – közölte végül Kövér László.

Magyar Idők

2016. április 13.