Elnöki cikk listázó

Esemény - 2022. november 14.


A Magyarország és Omán közötti kapcsolatok fejlesztéséről is szó volt a házelnök ománi tárgyalásain

Az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztéséről is szó volt Kövér László házelnök ománi tárgyalásain.

Kövér László vendéglátójával, Khálid bin Hilál Al-Máváli sejkkel, az Ománi Súra Tanács elnökévelAz Országgyűlés elnöke Hálid bin Hilál el-Máváli, az ománi Súra Tanács elnökének meghívására hivatalos látogatáson vesz részt az arab államban; Kövér László személyében először látogatott magyar házelnök Ománba.

A Súra Tanács elnökével folytatott megbeszélésen Kövér László szólt arról, hogy a magyar külpolitika nagy hangsúlyt fektet az Öböl-térséggel és azon belül az Ománi Szultánsággal folytatott politikai, kereskedelmi, befektetői és ipari kapcsolatok fejlesztésére, és a mostani látogatás előmozdítja a parlamentek közötti kapcsolatokat.

A megbeszélésen szó volt a koronavírus-járványról és annak utóhatásáról, az ukrán-orosz háborúról is.

"Sajnálatos módon Európában mi vagyunk az egyetlenek, akik a béke szót kiejtjük a szánkon, márpedig, ha mielőbb nem lesz tűzszünet és béke, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek mindannyiunk számára" - idézte a közlemény Kövér Lászlót.

A Súra Tanács elnöke kijelentette, hogy Magyarország és Omán kapcsolatai nagyon jók, a felek egyetértenek számos nemzetközi kérdés megítélésében. Hozzátette: 2010 után magasabb fokozatba kapcsolt a két ország együttműködése, amelynek alapja a jövőben a gazdasági kapcsolatok erősítése kell, hogy legyen.

Horváth László, a Fidesz országgyűlési képviselője, az Országgyűlés magyar-ománi baráti csoportjának elnöke magyarországi látogatásra hívta meg ománi kollégáit.

Szajjid Fahad bin Mahmúd Ál Szaíddal, az uralkodó képviselőjével, a Miniszterek Tanácsa miniszterelnök-helyettesével
Kövér Lászlót Maszkatban fogadta Fahad bin Mahmúd Ál Szaíd, az uralkodó képviselője, a Miniszterek Tanácsa miniszterelnök-helyettese. A találkozón a házelnök és a miniszterelnök-helyettes egyetértett abban, hogy a nép által megválasztott képviselőknek ösztönözniük kell kormányaikat, hogy a gazdasági együttműködésben rejlő lehetőségeket sikerüljön minél jobban kihasználni. Kövér László a vízgazdálkodás, a mezőgazdaság és a védelmi politika mellett az oktatási kapcsolatok erősítését említette, kiemelve a magyar állam által elindított Stipendium Hungaricum ösztöndíj programot, amely ötven ománi diák számára biztosít magyarországi felsőfokú képzést.

Fahad bin Mahmúd Ál Szaíd tiszteletét és elismerését fejezte ki azért a mérsékelt és kiegyensúlyozott politikáért, amit Magyarország - az Ománi Szultánsághoz hasonlóan - folytat.

A házelnököt fogadja Abdul-Málik bin Abdullah el-Halíli sejk, az Ománi Államtanács elnöke és Badr bin Hamad bin Hamúd el-Buszaidi, Omán külügyminisztere is.

Ezt követően az Országgyűlés elnöke hivatalos látogatásra Egyiptomba utazik, Hanafi el-Gebali, az Egyiptomi Parlament Képviselőháza elnökének meghívására.
 

2022. november 14.