Elnöki cikk listázó

Esemény - 2024. május 29.


A választás tétje háború vagy béke

Minden korábbinál nagyobb a közelgő európai parlamenti választás tétje, a háború és a béke között választunk - mondta Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Zirci Apátság épületében tartott lakossági fórumon szerdán.

A házelnök felidézte: 2004-ben tartottak először európai parlamenti választásokat Magyarországon, azóta minden alkalommal a Fidesz és a KDNP nyert jelentős fölénnyel. Az eddigi választások azonban inkább "közvéleménykutatásnak voltak felfoghatók" azt jelezték, hogy két országgyűlési választás között mi az emberek véleménye az országos politikáról, ezek jelentősége messze elmaradt a most közelgő választás tétjéhez képest.

Voks 24 - A Fidesz-KDNP választási fóruma Zircen Szöveg:	Zirc, 2024. május 29. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP választási fórumán a Zirci Apátság Gobelin termében 2024. május 29-én. MTI/Vasvári Tamás

Kövér László azt mondta, hogy a 2012 és 2022 közti időszak "aranyévtized volt" Magyarországon, a gazdaság teljesítóképessége folyamatosan nőtt, a családok egzisztenciája javult, a nyugdíjak vásárlóértéke 20 százalékkal, a családoké mintegy 70 százalékkal növekedett 2010-hez képest.

Kiemelte: a nemzeti össztermék 5 százalékát fordítják évről évre családtámogatásra, a magyarországi családtámogatást számos ország elismeri. A nemzetpolitikáról szólva azt hangsúlyozta, hogy nem csupán erkölcsi elkötelezettség volt, hanem anyagi forrás is rendelkezésre állt az áttöréshez ezen a téren, példaként említette az állampolgárság kiterjesztését, illetve a szülőföldön való boldogulást segítő programok elindítását.

Voks 24 - A Fidesz-KDNP választási fóruma Zircen Szöveg:	Zirc, 2024. május 29. Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Fidesz-KDNP választási fórumán a Zirci Apátság Gobelin termében 2024. május 29-én. MTI/Vasvári Tamás

Az Országgyűlés elnöke hangsúlyozta, hogy Magyarország tekintélye megnőtt a világban, így például olyan nagy nemzetek, mint Kína együttműködésre törekszenek velünk. Az uniós csatlakozást jó eszmének nevezte, hozzátéve, hogy néhány képviselő nem a nemzeti érdekek szolgálatában tevékenykedik, ezzel aláássa Magyarország érdekeit.

Kövér László sikernek tartja, hogy Magyarország végre hozzájutott a pedagógusok béremeléséhez szükséges uniós forráshoz, ugyanakkor kitért arra, hogy az orvosok képzésére fordított jelentős összegek ellenére számos orvos hagyja el az országot. Mint mondta, ezt a folyamatot meg kell állítani.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője bemutatta a képviselőjelölteket és felhívta a figyelmet néhány választással kapcsolatos technikai információra. Ottó Péter (Fidesz-KDNP), Zirc jelenlegi polgármestere, egyben polgármesterjelöltje azt hangsúlyozta, nagyon fontos, hogy vezetőink elkötelezetten dolgozzanak a hazáért. Példákat hozott a történelemből olyan emberekről, akik kiálltak a hazáért, a városért, felidézte Zirc város múltját, beszélt az elért eredményekről.

MTI

2024. május 29.